Han nekades rätt vård från Mälarsjukhuset

Jonas, 35, gick flera år med fruktansvärd smärta i nacken. Diskbråck, konstaterade Mälarsjukhuset, men Jonas berättar att han varken informerades eller behandlades. Till slut tvingade smärtan honom att bekosta en privat operation för 260 000 kronor.

Jonas vill inte visa sitt ansikte på bild när han pratar om hur han blivit behandlad inom vården. Han är rädd att bli igenkänd på sjukhus och vårdcentral om han skulle behöva hjälp i framtiden, och då inte få rätt hjälp.

Jonas vill inte visa sitt ansikte på bild när han pratar om hur han blivit behandlad inom vården. Han är rädd att bli igenkänd på sjukhus och vårdcentral om han skulle behöva hjälp i framtiden, och då inte få rätt hjälp.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2022-10-01 09:37

Klockan halv elva på kvällen den 6 maj knivhöggs Jonas nio gånger i benet.

Han påstår att sex personer som han aldrig tidigare träffat attackerade honom med sparkar mot huvud och kropp. Efter händelsen lider han av stora smärtor i huvudet och i nacken.

Åklagaren lade ner ärendet efter bristande bevisning.

Jonas våndor började dock långt innan detta.

När vi träffas på ett café frågar han om vi kan sätta oss vid ett annat bord. En längre stund på en vanlig stol skulle orsaka för mycket besvär i nacken, så vi sätter oss i en soffgrupp istället.

Han gör en grimas och vrider lite på nacken när han sätter sig ner. På frågan om det gör ont svarar han att smärtan är "obeskrivlig".

I januari 2017 skadade sig Jonas i en arbetsplatsolycka. Han var då ny i landet och var rädd att förlora både sin anställning och möjligheten att bo kvar i landet om han inte fortsatte att arbeta. Några dagar senare kollade han upp sin smärta och blev diagnostiserad med diskbråck.

I journalen som Jonas visar står det tydligt att han har diskbråck, men när han fick diagnosen talade han knappt någon svenska. Däremot är hans engelska felfri.

undefined
I en besöksanteckning från Mälarsjukhuset står det att Jonas talar perfekt engelska. Det borde därför inte ha varit något problem att förklara för honom att han hade fått diskbråck i nacken och behövde opereras, något Jonas säger att han hade gått med på att göra direkt om han fått veta vad han led av.

Han säger att när han var på sjukhuset och fick diagnosen var det ingen som faktiskt talade om för honom vad han led av.

– I journalen står det att de har berättat för mig att jag behöver opereras, men det är ingenting som de har sagt till mig.

Det står att han inte är "intresserad av att någon typ av kirurgi".

 – Det är inte sant. Det var ingen som hade sagt det till mig. Hade de sagt att jag hade diskbråck och behövde opereras då hade jag gjort det direkt. Då hade jag inte gått runt med den här smärtan i sex år.

undefined
"Patienten är inte intresserad av någon typ av kirurgi" står det i besöksanteckningen från Mälarsjukhuset. Jonas säger att han aldrig ens blev tillfrågad om att opereras.

I stället fick han höra att han behövde gå till en sjukgymnast. Han var ganska vältränad vid den här tiden och fick höra att smärtan i nacken hade att göra med hans muskler. Läkarna sa också att den skulle gå över så småningom och gav honom smärtstillande.

Smärtan höll i sig och efter många långa turer fick han till slut veta på ett sjukhus i Polen att han led av diskbråck och därefter opererades han – fem år efter olyckan – på en privat ryggklinik i Stockholm.

Men efter skadorna i maj kom smärtan tillbaka. Han försökte då, på sjukhuset efter misshandeln, tala om för läkarna på Mälarsjukhuset att han tidigare opererats i nacken och att smärtan nu hade återvänt.

Han säger att i stället för att göra en ordentlig undersökning hotade läkaren på akutavdelningen att tillkalla vakt om han inte lämnade sjukhuset.

Flera gånger efter händelsen återvände han till Mälarsjukhuset men nekades gång på gång att bli undersökt.

undefined
Jonas diagnostiserades med diskbråck. Han menar dock att han aldrig fick berättat för sig att det var just diskbråck han led av.

Till slut beslutade han sig för att åka till Polen igen för att få hjälp. På ett sjukhus i Warszawa fick han en datortomografi utförd, som visade att han hade diskbråck med nervkompression i nacken.

Den här gången lät sig Jonas opereras i Polen, då han inte hittade något sjukhus som ville utföra den nödvändiga operationen på honom. Totalt uppskattar han att resan och operationen kostat honom omkring 280 000 kronor.

Efter operationen berättar han att det fortfarande gör ont i ryggen, men att det är ingenting mot när det var som värst och han varken kunde studera eller arbeta på grund av smärtan.

– Jag kunde inte ens bära runt mitt barn, säger han.

undefined
Marie Björnstedt Bennermo, verksamhetschef på patientsäkerhetsenheten på Mälarsjukhuset, uppger att hon inte kan ge några kommentarer om ärendet förrän IVO beslutat om de ska utreda ärendet och i så fall färdigställt en utredning.

Marie Björnstedt Bennermo, verksamhetschef på patientsäkerhetsenheten på Mälarsjukhuset, säger att hon inte känner till ärendet och heller inte kan kommentera det förrän Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utrett ärendet. Hon vill inte kommentera enskilda patienter, men går med på att svara på några allmänna frågor.

Hur förklarar du att en patient uppger att dennes journal innehåller uppgifter som enligt patienten inte stämmer?

– Det måste man göra en utredning och säkerställa och ta reda på omständigheterna kring varför det är så. Om det är så att det står felaktigheter i journalen måste det utredas.

Är det en varningsklocka om en patient besöker sjukhuset flera gånger med svår smärta och säger att den inte får den hjälp som den behöver?

– Även om en patient har besökt flera gånger betyder inte det att vi kan neka patienten vård, utan man måste alltid göra en individuell bedömning.

IVO har begärt ut handlingar och uppgifter från Mälarsjukhuset som senast får inkomma till myndigheten den 14 oktober.

undefined
"Om det är så att det står felaktigheter i en patients journal måste det utredas", säger Marie Björnstedt Bennermo, verksamhetschef på patientsäkerhetsenheten på Mälarsjukhuset.
Diskbråck

Diskbråck går att få längs hela ryggraden och är när diskarna som finns mellan ryggradens kotor buktar ut. Det kan orsaka smärta och förhindra rörelse.

Diskbråck kan gå över av sig själv med hjälp av fysioterapi och smärtan brukar vara borta för de flesta efter några månader. Men vid allvarlig smärta som förhindrar en från att leva ett vanligt, aktivt liv kan det behöva opereras.

Källa: Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!