– Vi har sagt att vi är bekymrade över att jordbruksmark exploateras i den här takten. Det är ingen omedelbar fara för livsmedelsproduktionen men vi måste ha ett perspektiv som är hundratals år, säger John Andersson, utredare på Jordbruksverket.
Varför det?
– När vi exploaterar jordbruksmark är det en oåterkallelig process som gör att marken är borta ur livsmedelsproduktionen för all framtid. I ett framtida ändrat klimat kan man tänka sig att vi har ansvar för att producera mat inte bara till Sverige.
John Andersson förklarar vidare att det är den jordbruksmark som finns i dag som vi måste klara oss på i framtiden också för det kommer ingen ny mark.
– Det är omständligt att omvandla till jordbruksmark. Det är en dyr process att omvandla skog till jordbruksmark och det går inte alltid heller.
I dag har länsstyrelsen inte möjlighet att stoppa planer som styrelsen anser bryter mot lagstiftningen om jordbruksmark. Det vill Jordbruksverket ändra på.
– I dag är det kommunerna som äger frågan i väldigt stor utsträckning.
Kringgår kommunerna Miljöbalken?
– Det är en väldigt känslig fråga. År 2013 kom vi med en rapport där vi konstaterade att det inte alltid är så att kommunerna följer Miljöbalken. Det är inte förbjudet att exploatera jordbruksmark men det krävs alltid att det görs en avvägning mot Miljöbalken.