Eva Burman tillträdde som chefredaktör och ansvarig utgivare för Strengnäs Tidning och Eskilstuna-Kuriren vid årsskiftet efter att tidigare arbetat som redaktionschef. Hon ser fram emot att fira 170 år med Strengnäs Tidning.
– Det känns fantastiskt att vi har en tidning i vår koncern som har en så lång historia, en av Sveriges äldsta dagstidningar. Jag känner mig stolt över att få jobba i en sådan koncern, säger hon.
Under de senaste tjugo åren har branschen förändrats snabbare än någonsin förr. Det har förstås inneburit många utmaningar även för Strengnäs Tidning, som både har ökat och minskat sin kostymstorlek flera gånger för att hänga med i svängarna.
– Det har aldrig konsumerats så mycket journalistik som nu. Just nu är vi i processen att se över hur vi ska kunna ta betalt för den digitalt. Våra läsare är vana vid att webben är gratis, men vi kan inte arbeta gratis, kvalitet kostar. Affärsmodellen måste förändras. De närmaste åren kommer att bli tuffa, men journalistiken kommer alltid att behövas.
Exakt hur Strengnäs Tidning ska se ut i framtiden har hon inget svar på nu. Men den som oroar sig för att papperstidningen ska försvinna kan vara lugn, åtminstone ännu en tid.
– Vi vet inte hur många som vill läsa papperstidningar om 5–10 år. Den tekniska utvecklingen går fort och fler och fler vill läsa digitalt. Men så länge det finns en tillräckligt stor efterfrågan kommer det att finnas en papperstidning.
Även kärnan i journalistyrken kommer att bestå, tror Eva Burman.
– I grunden handlar det om att föra fram information. En bra historia är en bra historia. Det är bara plattformarna som förändras, och det ställer krav på att journalisten måste kunna ta sig fram i den digitala världen.
Vad skulle då hända om Strengnäs Tidning försvann? I många städer och områden saknas det en lokaltidning. Där blir också bevakningen av kommunerna lidande, enligt Eva Burman.
– Fria medier är viktigt för att upprätthålla demokratin. Särskilt i dessa tider, när kommunerna anställer många informatörer och det delas saker i sociala medier där det inte syns vem avsändaren är eller vilka avsikter den har. Att det saknas en lokaltidning i en kommun blir ett problem för dem som bor där. Det finns ingen granskning av myndigheterna och makten.
SVT och Sveriges radio finns förstås, och har regionala sändningar varje dag. Det är ett bra komplement, tycker Eva Burman, men inte tillräckligt för att ge en bra helhetsbild.
– De har inte ens en bråkdel av de resurser vi har. De har få medarbetare som ska täcka stora områden. De har inte heller samma möjligheter att täcka vad som händer i lokalsamhället, vad som händer på den lilla orten. Det görs till exempel inga lokala Strängnässändningar.
Att Strengnäs Tidning överlevt i alla dessa år tror Eva Burman till viss del handlar om just det – att det har funnits ett behov. Och behovet kvarstår ännu.