– Det hänger bland annat ihop med ökad alkoholkonsumtion, säger Daniel Eriksson, samordnare mot våld i nära relation på Strängnäs kommun.
Enligt honom finns det många faktorer som kan bidra till en otrygg relation. Restriktioner och uppmaningar om att hålla sig hemma i större utsträckning har varit en sådan faktor under det senaste året.
– Pandemin har också påverkat redan ansträngda relationer. Vi får se om det blir ytterligare restriktioner, det kan förvärra problemet med att våldet eskalerar eller växer fram.
Våld som utövas mellan personer i nära relationer är något som sker året om. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik polisanmäldes 28 570 fall av misshandel av kvinnor över 18 år under 2020. I 80 procent av fallen var kvinnan bekant med förövaren. Perioden runt jul, då många är hemmavarande och lediga, är dock en extra utsatt tid för många kvinnor.
– När det gäller helgerna runt jul och nyår finns det ju mycket som pekar på att våldet eskalerar, tyvärr, säger Daniel Eriksson.
För den som är utsatt för våld finns det flera organisationer att vända sig till. I Strängnäs finns kvinnojourerna Måna och Smilla, som båda riktar sig till tjejer och kvinnor som är i behov av stöd.
Smillajouren håller extra julöppet på både sin jourtelefon och chatt varje dag mellan klockan 11 och 13 fram till den 9 januari.
– Vi vill kunna ge lite extra stöd om det behövs. Julen är ju en tuff högtid för väldigt många, och framför allt kvinnor och barn, säger Jeanette Holmberg på Smillajouren.
De håller även öppet under ordinarie telefon- och chattider – varje dag mellan klockan 17 och 22. Smillajouren går även att kontakta via deras mejl och hemsida.
Enligt Jeanette Holmberg kan julen innebära en extra stress och oro på många sätt.
– Det kanske inte alltid är det fysiska våldet. Även det mentala våldet ökar genom att man har den här pressen på sig att allt ska vara så bra och perfekt. Julen är så laddad.
Om man som anhörig eller nära vän misstänker att en person är utsatt för fysiskt eller psykiskt våld ska man inte vara rädd för att ta upp det med personen, säger Jeanette Holmberg.
– Lita på magkänslan, våga fråga men var också beredd på att du inte alltid kommer få ett ärligt svar tillbaka.
Kvinnojouren Måna, som under hösten och vintern har varit under återuppbyggnad, har ännu inte kommit igång med sin verksamhet. Den hänvisar istället till riksförbundet Unizon. Där går det att hitta till den närmast liggande kvinnojour som är anknuten till förbundet.
Strängnäs kommuns egna verksamheter har ingen insats som är specifikt inriktad mot juletiden. Däremot fortskrider det löpande arbetet mot våldet i nära relationer. Kommunens kvinnogrupp är en sådan. Där träffas grupper om max åtta personer för att prata om sina upplevelser av utsatthet under ledning av två behandlare.
Fredamottagningen är en annan verksamhet dit man kan vända sig. Där arbetar behandlare med lång erfarenhet av att träffa personer som utsätts för våld. Fredamottagningen nås via kommunens växel och går att kontakta helt anonymt. Telefontiderna är måndagar till fredagar mellan klockan 9 och 12 på förmiddagen samt 13 och 16 på eftermiddagen.
– Det arbetet löper på året om, våldet tar ju inte ledigt, säger Daniel Eriksson.