Terese Askerstedt är aktiv miljöpartist och var tidigare kommunalråd i Strängnäs. Nu sitter hon som ordförande för ett av landstingets bolag. Miljötänket är en av anledningarna till att hon blev vegetarian. Det är ett ställningstagande som märks extra mycket under just julen.
– Ett traditionellt julbord innehåller väldigt mycket kött. Jag lagar andra rätter i stället.
I början var det många som tyckte att hon var konstig som hoppade över köttbullarna och valde griljerad kålrot i stället för julskinka. Men i dag ser hon inte lika många som höjer på ögonbrynen.
– Det kommer mer och mer vegetariskt på julborden. Sallader med rödbetor och getost passar bra till julmaten, och grönkål är superanvändbart, säger hon.
Hon tillbringar gärna mycket tid i köket och tipsar särskilt om hur god grönkålen blir tillsammans med lite ost på plattor av smördeg. Hennes favorit kålrotslådan är vanlig i Finland men har också haft en given plats i det Askerstedska hemmet.
– Min före detta svärmor har alltid gjort en så fantastisk kålrotslåda. I år blir första året som jag ska testa att göra den själv, säger Terese Askerstedt.
Sedan förra julen har hon nämligen skilt sig och flyttat till ett nytt hus i Sanda. Barnen kommer varannan vecka, och årets jul blir därför full av nya traditioner.
– Det är egentligen inte min vecka på julafton, men barnen kommer över på dagen ändå. Vi ska fira jul hos min syster som också bor i Strängnäs. Det ska bli roligt att testa något nytt, det är annars så lätt att bli kvar i gamla traditioner, säger hon.
Vad har du för tips till andra som funderar på nya mattraditioner?
– Våga testa något nytt och skippa lite av köttet. Prova till exempel salladen med rödbetor, getost och valnötter. Att äta mindre kött är bra för djuren, för miljön och för dig själv.