Julkalendern 23 december: "Svårt att vara hungrig på julafton"

Mormors köttbullar dukas fram och farmors nämen-princip gäller när julklapparna ska öppnas hos Alexander Höglund och hans familj.

Strängnäs2016-12-23 05:44

Det är dan före dopparedan, bokstavligen. Dopp i grytan är nämligen ett måste på det julbord som ska ätas hos Strängnäsbon Alexander Höglund under julaftonen.

– Skinka, dopp i grytan, brunkål, mormors bröd och mormors köttbullar kan jag absolut inte vara utan.

En köttbullsmacka är också vad han inleder julaftonsmorgonen med när övriga familjen, som består av fru och två söner på 11 respektive 6 år, äter tomtegröt.

– Det är ett mjukt rågbröd som det är farinsocker i. Och i köttbullarna är hemligheten att man använder riven potatis i stället för ströbröd, avslöjar 44-åringen.

När frukosten är uppäten är det dags att förbereda lunchen. Familjen Höglund har delat upp det traditionella julbordet i två delar; det kalla äts till lunch och det varma till middag.

– Då kan man njuta mer av maten utan att bli för mätt. Det är svårt att vara hungrig på julafton. Man moffar ju i sig clementiner, nötter, choklad och glögg under hela dagen.

Efter lunchen är det dags att titta på Kalle Anka och hans vänner, men Alexander Höglund konstaterar att hans barn inte tycker att tv-programmet är lika magiskt som han själv gjorde när han var barn. Därefter väntar julklappsöppning enligt farmors princip.

– Vi kallar det "nämen". En person öppnar ett paket i taget, och när man ser vad det är däri så måste alla andra säga "nämen".

Sedan är det dags för dopp i grytan och allt det andra goda som hör till julbordets varma del.

– Men det blir ingen efterrätt. Man tar en clementin till eller några chokladbitar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!