Det är en två-procentig ökning jämfört med den ursprungliga budgeten.
Det kanske inte låter som mycket, men när det handlar om hundratals miljoner kronor är två procent lika med tio miljoner kronor.
Som skäl till fördyringen nämn bland annat ändringar i hur markarbetet behövde göras och högre kostnader för byggställningar och kranar.
– Vi har vetat om att vi har extrakostnader i projektet, bland annat för att vi inte kunde påla i marken som vi ursprungligen ville. Istället fick vi spränga mycket, men vi har inte vetat hur mycket det har behövts, säger Erik Granbeck, byggprojektledare för Strängnäs kommun.
Att man behövde spränga istället för att påla var för att man stötte på berggrund i marken på en högre nivå än väntat.
– Det företag som vi anlitade för att göra provgrävningar kom fram till att vi behövde påla i marken, säger Erik Granbeck.
Så det blev fel information från deras håll, helt enkelt?
– Ja.
Sprängningarna – i kombination med en väldigt kall och snörik vinter – ledde till vissa fördröjningar i arbetet, som i sin tur ledde till att bland annat byggställningar och lyftkranar behövde hyras under en längre period än planerat. Detta ledde till högre kostnader även på den fronten.
En liten ljusglimt i sammanhanget är att medan badhuset blir bli dyrare, förväntas den intilliggande sporthallen att bli cirka en miljon billigare.
Anledningen till prissänkningen beskrivs vara att man från kommunens håll gjort en del justeringar i samråd med entreprenören Insulanders bygg, som har totalentreprenad för projektet och därmed ett fast pris för projektkostnaden.
De nya prislapparna för respektive hall blir 287 miljoner kronor för simhallen (tidigare 277 miljoner kronor) och 127 miljoner kronor för idrottshallen (tidigare 128 miljoner kronor). Totalkostnaden landar därmed på 414 miljoner kronor.
I projektens inledande fas såg siffrorna annorlunda ut, men efter hand har det beslutats om att omfördela pengar från sporthallen till badhuset. Då låg priset för badhuset på 255 miljoner kronor och sporthallen på 150 miljoner kronor.
Projektledare Erik Granbeck säger att den övergripande fördelningen gjordes innan alla upphandlingar var genomförda. Bara för att sporthallen har sjunkit i förväntat pris med 23 miljoner kronor, så innebär inte det att man har gjort avkall på något av det som den kommer att innehålla.
I dagsläget ser båda hallarna ut att hålla tidsplanen och stå klara sommaren 2025.
Erik Granbeck hoppas att de går att inviga i augusti som planerat.
– Just nu ser det bra ut. Vi ska vara klara med byggnationen i juni. Sen kan det alltid hända saker i ett projekt, så jag är den sista som kommer att lova att vi kan vara klara exakt då, säger han.
Christine Blomqivst Gyllby (M), ordförande för teknik- och fritidsnämnden, kommenterar den förväntade kostnadshöjningen:
– Det är alltid tråkigt men det är en prognos som är lagd där kostnadsbilden från dag ett inte är indexuppräknad. Vi hoppas att vi ska kunna hamna under prognosen, säger hon.
Varifrån kommer pengarna som behövs att hämtas?
– Så länge det är en prognos är det inget som vi kan svara på. Sen är det en fråga för kommunstyrelsen. Men vi jobbar mot att prognosen inte ska landa på två procent.
Finns det något ni kan göra för att förhindra att de två procenten blir verklighet?
– Det är en verksamhetsfråga. Det är vi som politiker som lagt budget från början och prognosen. Nu är det upp till verksamheten och förvaltningen att hålla i det och få det här att gå i lås.
– Det här är inget som kommer att påverka budgeten på andra håll.