Tidningen har tidigare berättat att kommunhuset ska byggas om vilket beräknas ta två år. Under ombyggnaden, framför allt under det första året, kommer många tjänstemän att sitta i andra lokaler.
Nu kommer uppgifter inifrån kommunhuset om att saker slängs i onödan.
– Det är bland annat hurtsar, dokumentförstörare, kontorsförvaring, tidskriftssamlare och datorryggsäckar med kommunens logga på. Det är fullt fungerande saker som kastas osorterat. Eftersom flytten görs under tidspress finns ingen tid att ta hand om saker. På vanliga stolar, bord och bokhyllor står det "bort", säger en person som jobbar i kommunhuset.
Vad menar du med tidspress?
– Man bestämde den 17 april att flytten ska ske och i dag den 6 maj ska det vara tomt. Vi fick veta det för en och en halv vecka sedan. Hela flytten är väldigt hetsig. Det är extremt dåligt skött.
Personen säger vidare:
– Det här följer inte alls Strängnäs kommuns motto om hållbarhet och klimat- och energiplan. Vi ska vara försiktiga med våra resurser och återbruka det vi kan.
Strängnäs kommun har såväl en beslutad hållbarhetsstrategi som en egen klimat- och energiplan. Kommunen har en särskild sida på sin hemsida om klimat, miljö och social hållbarhet. Där ges bland annat tips på hur invånarna kan leva hållbart.
Kenneth Sjöstrand är projektledare för att skapa ett nytt arbetssätt i kommunhuset och anpassa lokalerna efter det.
Vad händer med möblerna i kommunhuset när kommunhuset byggs om?
– Vi ska återbruka så mycket vi kan av de möbler vi har. Mycket är inventerat redan och sedan kommer vi att gå igenom allting och upphandla ett företag som hjälper oss att renovera och bygga om möbler som går att använda i nya huset. Är det så att vi kan återbruka möblerna i andra verksamheter i kommunen så är det ett mål. Vi har en hållbarhetstanke i projektet, säger Kenneth Sjöstrand.
Vad händer med andra inventarier?
– Om det inte finns användning för dem i andra verksamheter i kommunen så är alternativet att sälja dem på marknaden. Vi kommer inte skrota eller slänga något i onödan.
Jag har fått rapport om att det är sådan tidspress att det inte finns tid att ta hand om saker utan att det slängs. Finns det tid att sortera?
– Ja absolut. Huset ska börja byggas nu och sedan har vi drygt ett år på oss innan möblerna behöver användas igen. Det är ingen brådska. Ibland när det är sådana här stora projekt med många människor inblandade så är kommunikation och information jättesvårt.
Den som tidningen har pratat med har larmat om att mycket kastas osorterat och undrar om det som nu kastas kommer att gås igenom senare?
– Vi har riktlinjer som säger hur vi ska hantera vårt avfall, de ska vi alltid förhålla oss till. Om folk gör det (slänger osorterat) på eget bevåg kan jag inte svara för. Sådana riktlinjer har inte gått ut att man ska slänga allt på samma ställe. Det får enskild person ta ansvar för. Vi kan inte gräva i alla containrar själva men det genomförs en okulär besiktning med jämna mellanrum.
Vad händer med möblerna som det står "bort" på?
– De ska flyttas från den platsen till annan plats eller lager. Jag inventerar möbler med speciella QR-koder för att ha koll på dem.