Att dagarna är långa och enformiga är något som flera av Mälarblicks tillfälliga gäster har berättat för Strengnäs Tidning. De bor på det gamla hotellet, i väntan på att Migrationsverket ska fatta beslut om huruvida de får stanna i Sverige eller inte.
Ett fåtal aktiviteter har varit igång i flera veckor, för att göra väntan lite roligare. Nu, en dryg månad efter att asylboendet slog upp sina dörrar, är många fler på väg att startas upp.
IF Gripen var en av de föreningar som hörsammade den förfrågan som Strängnäs kommun gick ut med för en tid sedan. Med minst 15 000 kronor i bidrag från Södermanlands idrottsförbund planerar föreningen att starta en helt ny taekwondo-grupp för de asylsökande.
– Det är klart som korvspad att vi ställer upp. Taekwondo är inte bara en sport, det är en livsstil. Vi som håller på bor ju nästan här i lokalen. Om vi kan få andra att tycka det är lika kul så är det bara bra. Och kan vi dessutom göra nytta så är det jättebra, säger klubbens ordförande Jonas Sevelin.
Taekwondo, som betyder "fotens och handens väg", är en koreansk kampsport. Hos Gripen är det den så kallade ITF-grenen som utövas, en form där handteknikerna ges större fokus än i det slags taekwondo som tävlas i Olympiska spelen. Klubben har i dag omkring 70 medlemmar, men alla är inte aktiva.
Några frågetecken måste rätas ut innan en grupp för de asylsökande kan starta. Verksamheten är nyligen inflyttad i nya lokaler på campusområdet, några duschmöjligheter finns ännu inte på plats. Klubbens ordinarie medlemmar åker ofta bil till träningarna, medan de asylsökande lär få promenera de 3,5 kilometrarna mellan Mälarblick och träningslokalen.
– Att gå tillbaka helt genomsvettig när det blir vinter och kallt... Jag känner inte att vi kan ha det så, säger Jonas Sevelin som har bollat över frågan till Strängnäs kommun.
– Det kanske är möjligt att låna duschar från gymnasiet? funderar han.
Försäkringsfrågan är en annan sak som måste lösas, eller i vart fall informeras noga om. Till en början är det Jonas Sevelin som kommer att träna den eventuella gruppen, men målet är att rekrytera en annan tränare för bidraget från Sörmlandsidrotten.
– Jag ser inte att det är några stora hinder. Vi är beredda att köra igång inom kort om det finns intresse.
För att det ska bli någon ny grupp krävs minst tio deltagare, men helst inte fler än tjugo. Alla asylsökande är välkomna – oavsett ålder, kön eller etnicitet. Troligtvis blir det en ny träningsgrupp på lördagar, med pass på mellan 1 och 1,5 timme.
– Om vi har tur, om de får uppehållstillstånd och stannar i Strängnäs, så kan vi få flera nya medlemmar till vår klubb, säger Jonas Sevelin.