Känsliga elevuppgifter publicerades på kommunens sajt

Information som kan kopplas till enskilda elever på en av kommunens grundskolor har publicerats på Strängnäs kommuns hemsida. "Otroligt olyckligt", säger ansvariga politikern Catharina St Cyr (M).

"Inga känsliga uppgifter i individuella studieplanen", lyder instruktionen från Skolverket. Ändå har information om elevers medicinska tillstånd och simfärdigheter tagits med, och sedermera även publicerats på Strängnäs kommuns hemsida i endast delvis sekretessmarkerat skick.

"Inga känsliga uppgifter i individuella studieplanen", lyder instruktionen från Skolverket. Ändå har information om elevers medicinska tillstånd och simfärdigheter tagits med, och sedermera även publicerats på Strängnäs kommuns hemsida i endast delvis sekretessmarkerat skick.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2024-03-07 20:00

En av bristerna som Skolinspektionen upptäckte på en av de kommunala grundskolorna förra året, gäller mottagandet och undervisningen av nyanlända elever. Strängnäs kommun har avkrävts svar och uppmanats att upprätta individuella studieplaner för eleverna, samt skicka in dessa planer till myndigheten för kontroll.

Utifrån Skolverkets mall upprättade så skolan i december förra året individuella studieplaner för sammanlagt sex elever. På barn- och utbildningsnämndens möte i tisdags kväll fastställdes svaret som ska skickas in till Skolinspektionen, och studieplanerna finns med som bilagor till detta.

Hela materialet har funnits tillgängligt på Strängnäs kommuns hemsida, där allmänna handlingar inför sammanträden publiceras. De sex elevernas namn och personnummer har sekretessmarkerats med svart överstrykning – men andra uppgifter som gör att eleverna kan identifieras är synliga:

• Elevens mentor är namngiven i alla studieplaner.

• Datum för när eleven började svensk skola finns med i alla studieplaner.

• Elevens kön framgår i fem av studieplanerna.

• Elevens undervisningsgrupp – årskurs och parallell – framgår i två av studieplanerna.

• Vårdnadshavarens för- och efternamn har inte sekretessmarkerats i en av studieplanerna.

undefined
Sofia Könberg (L) tog upp frågan på barn- och utbildningsnämndens möte i tisdags.

– Utomstående ska inte kunna lista ut vilka elever det handlar om. Det kan inte vara alltför svårt när man vet att det är nyanlända elever det handlar om, vilken mentor de har och vilken klass de går i, säger oppositionspolitikern Sofia Könberg (L) som tog upp saken på mötet.

– Visst, namnet är maskerat men ska det läggas ut så här så måste fler uppgifter tas bort. Om informationen som rör eleverna nu måste läggas ut alls, säger hon.

I studieplanerna finns också uppgifter som kan vara integritetskränkande, utifrån att de går att koppla till personer som kan identifieras:

• Hur kort eller långt eleven har kommit i sin språkutveckling framgår i alla studieplaner.

• Vilka extra anpassningar som har gjorts för eleven framgår i tre studieplaner.

• Bristande simfärdigheter anges i tre av studieplanerna.

• I en av studieplanerna står det att eleven "har haft hälsoproblem", och ett specifikt medicinskt tillstånd uppges.

I Skolverkets anvisningar för hur mallen ska fyllas i står det uttryckligen att "inga känsliga uppgifter ska finnas med". Att det ändå gör det i dokumenten är "olyckligt", enligt rektorn för den aktuella skolan.

– Det här är inte lämpligt, jag håller med om det. Vi har inte jobbat med de här dokumenten förut. Det här får vi ta till oss och se till att det inte upprepas, säger hen.

undefined
Nämndens ordförande Catharina St Cyr (M) säger att det har gjorts en felbedömning.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Catharina St Cyr (M) säger att handlingarna ska tas bort från kommunens hemsida – vilket också har gjorts under torsdagen.

– Tanken var ju inte att det skulle vara lätt att identifiera vem det berör. Och därav maskerades uppgifterna.

Tycker du att det är tillräcklig maskering?

– Det är det ju inte om det är så att man kan se det så tydligt.

Vilket ansvar har du?

– Jag har ansvar för vilka handlingar som läggs fram på nämnden, och det har ju presidiet också.

Hur kunde dessa handlingar gå igenom?

– En felbedömning, helt enkelt.

Vad händer nu?

– Vi behöver granska det här ordentligt så att alla uppmärksammar det. Det är ju några led på vägen. Det är otroligt olyckligt om man uppfattar det som att man har röjt en person, säger Catharina St Cyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!