Elva tavlor gjorda i skiktmåleri och fyra bronsskulpturer utgör Strängnäsbon Helena Segnestam Rosengren utställning, med vernissage nu på torsdag på Multeum. Referensen till sitt eget jag, det inre, är självklar. Samtliga målningar, förutom en kopia av den store mästaren Alexander Roslin, föreställer henne själv – ofta i en slags lugn, i ett slags reflektivt tillstånd. Som tavlan med kvinnan som tittar ut genom ett fönster med en kopp i handen: "Betalade jag momsen?"
– Det är sådana saker man kan komma att tänka på när man tar pauser, säger Helena Segnestam Rosengren och skrattar.
Att hon började avbilda sig själv var mer eller mindre en slump. Sedan ett spår som hon fortsatte på. En del av tavlorna förekommer hon i dubblerad upplaga, som exempelvis det förälskade paret, som alltså består av henne själv, med titeln "I nöd och lust".
– Ibland hatar man verkligen sig själv, men det är som ett äktenskap med sig själv. Man måste stå ut med konstigheterna, säger hon och fortsätter.
– Man måste gilla sig själv för att tycka om andra. Jantejagen är jantelagens motsats.
Helena Segnestam Rosengren började utbilda sig till konstnär för fem år sedan efter en lång karriär som bland annat journalist. Hon har nyligen flyttat till Strängnäs.