– Vi möter många oroliga föräldrar som tycker att grupperna i förskolan och fritis har blivit för stora – eller snarare att antalet pedagoger per barn har minskat. Vi vill värna om kvaliteten, säger Maria Larsson.
Därför vill Kristdemokraterna ge kommunerna tillstånd att höja maxtaxan för förskole- och fritis med 100 kronor. Därtill ska kommunerna bidra med 100 kronor, och staten 200 kronor. För barn två och tre skulle avgiften höjas med 67 respektive 33 kronor.
På så vis ska det finnas pengar att finansiera mindre grupper. Familjer med inkomster som underskrider 42 000 kronor ska inte beröras av höjningen.
För Strängnäs kommuns del skulle det här bli 2,6 miljoner kronor till minskade grupper, berättar partiets lokala toppnamn Catharina S:t Cyr. Att det blir en merkostnad för kommunen tycker hon att det finns utrymme för.
– Vi kan välja bort andra saker i budget, som till exempel att bygga om Trädgårdsgatan flera gånger, säger hon.
Hon vill se småskalighet inom förskolan, med få avdelningar hellre än många. Partiet vill även skapa alternativ, som barnomsorgspeng och familjedaghemsverksamheter.
– Olika barn passar i olika verksamheter, säger Maria Larsson.
På Trollskogens förskola, som har många avdelningar, är Cornelia Fischer förskolechef. Hon tycker att det finns fördelar med stora förskolor också.
– Till exempel kan personalen på en avdelning rycka in på en annan, och barnen kan känna sig trygga eftersom de känner personen sedan tidigare, säger hon.
Samtidigt håller hon med om att personalantalet har minskat och att det var länge sedan maxtaxan höjdes.
– Vi måste anpassa oss efter ekonomin, säger hon.