Spår efter okänd mormor leder till Strängnäs-konditori

Kerstin Rogerstam Brodén har i många år letat efter sin okända mormor. Spåren leder nu till ett konditori i Strängnäs och Kerstin hoppas att tidningens läsare har mer information.

Kerstin eftersökte sin mormor genom en artikel i Katrineholms-Kuriren 1995. I den publicerades bland annat bilder på hennes mamma, Anna-Lisa. Den lilla bilden uppe till höger är en bild på byggnaden i Kumla där mormodern Ebba Lundholm bedrev näringsverksamhet. Bilden under är Ebba.

Kerstin eftersökte sin mormor genom en artikel i Katrineholms-Kuriren 1995. I den publicerades bland annat bilder på hennes mamma, Anna-Lisa. Den lilla bilden uppe till höger är en bild på byggnaden i Kumla där mormodern Ebba Lundholm bedrev näringsverksamhet. Bilden under är Ebba.

Foto: Privat

Strängnäs2022-01-29 12:43

En oktoberdag 1912 föds en flicka i Blankbacken, som ligger norr om Katrineholm. Då ägdes gården av ett par som tog emot mammor som ville föda anonymt. Barnen blev bortadopterade eller fosterhemsplacerade.

Flickan fick namnet Anna-Lisa. Hon växte senare upp hos en bra familj i Sköldinge. Anna-Lisa hittade aldrig sin biologiska mor, men sedan 90-talet har dottern Kerstin forskat kring sin mormors liv.

Ett av spåren pekar mot ett konditori under 1910-talets Strängnäs. Ett annat mot en adelsman med utländska rötter.

– Mamma började leta efter mormor redan 1943, att avsluta hennes arbete är en livsuppgift. I början hade jag bara födelseåret att gå på. Och ett vykort undertecknat med Ebba L, detta fick mamma på sin 7-årsdag, säger Kerstin Rogerstam Brodén.

Kerstin är idag 72 år och bosatt i småländska Torpsbruk. 1995 tog hon hjälp av media i sitt sökande efter mormor. Efter en artikel i Katrineholms-Kuriren blev hon kontaktad av flera personer.

– Det var framför allt människor som trodde sig veta var Ebba funnits eller arbetat. Jag fick höra flera historier, bland annat efternamnet Lind. Min mamma har även berättat om en okänd man som var närvarande vid hennes konfirmation. Men allt detta var ju hörsägen, säger Kerstin Rogerstam Brodén.

undefined
Spåren ledde till Ebbas syster, Selma Envall som drev konditori i Strängnäs. Hon sitter nere till höger om sin fosterdotter Elsa, med maken Valfrid till vänster. Enligt uppgift så bodde Ebba hos Selma mellan 1903–1912. Vad släktforskarduon tror är att övriga på bilden är oidentifierad personal, och Ebba ska ha varit anställd som tjänarinna, och därmed eventuellt vara med.

Med hjälp av en mycket erfaren släktforskare i Piteå lyckades Kerstin kartlägga delar av mormoderns liv och 1995 besökte hon Floda för att läsa i kyrkböckerna. Hon hittade tre olika flickor födda 1912 med ”båda föräldrar okända” och ”moder 25 år”.

Samtidigt besökte Kerstin huset på den gård där förlossningen ägt rum.

– De timrade väggarna var kvar, upplevelsen kändes rakt in i bröstet. Jag blev väldigt närvarande och började faktiskt gråta. Min mamma hade fötts i det huset, säger Kerstin.

Vid den tidpunkten kom Kerstin tyvärr inte mycket längre. Samtidigt kom livet emellan med egna barn och heltidsarbete.

– Jag gav aldrig upp hoppet, folk har sagt till mig om det är någon som kommer hitta en gammal släkting så är det du. När jag blev pensionär 2014 kunde jag ägna mer tid åt letandet, säger hon.

I ett digitalt arkiv hittade hon ett avgörande fynd, vad hon tror är mormodern Ebbas korrekta efternamn.

– Jag slog på Ebba L*, med födelseår 1887, då fick jag träff på en Ebba Vilhelmina Lundholm. Hon hade fötts i Mariefred och bodde i Örebro vid den tidpunkt mamma fick vykortet, från just Örebro. Riksarkivet tipsade om att kontakta handelsregistret i Örebro då Ebba tecknat en firma där, säger Kerstin.

undefined
Kerstins mamma Anna-Lisa fick på sin sjuårsdag motta ett kort skickat från sin mamma, undertecknat med: "Ebba L." I hälsningen skriver Ebba L, att hon önskar någon gång få veta hur det är med dottern. Detta får Kerstin att undra om det fanns fler försändelser, och tänka på att fosterföräldrarna och Ebba L faktiskt hade kontakt. Vykortet blev senare en nyckelfaktor i efterforskningen, då handstilen jämfördes med ett brev till handelsregistret i Örebro 1921.

Där kom genombrottet i arkivet fanns ett handskrivet brev av Ebba som ansökt om att driva ett företag i Kumla 1921.

– Handskriften är identisk med den på vykortet från 1919. När jag läste att företagets namn var Ebba Lundholm Tapisseri och kortvaruhandel satte jag nästan i halsen då jag själv är sömmerska till yrket, säger Kerstin och fortsätter:

– Vid samma tidpunkt fick jag även kontakt med Ebbas brors barnbarn. Jag har också träffat denne man som är 82 år gammal. Han känner sig också säker på att det kan vara rätt person.

Arkivuppgifter ledde även till Strängnäs. Mellan 1903 och 1912 bodde och arbetade Ebba Lundholm hos systern Selma. Systern var gift med en man vid namn Envall som drev Envalls konditori på Hospitalsgatan i Strängnäs.

– Jag tror det var där hon träffade min morfar. Jag hittar inte uppgifter som visar att hon var anställd just åren kring mammas födelse. Enligt hennes nu levande släktingar ska hon haft ett längre förhållande innan hon flyttade till Örebro. Tyvärr fick varken Selma eller en annan syster några barn. Annars hade jag säkert fått veta mer från det hållet, säger Kerstin.

2021 berättade Kerstin Rogerstam Brodén om sin okända mormor i ett avsnitt av Karlavagnen där även släktforskaren Martina Mullback från Falun deltog. Efter avsnittet fick de kontakt och har haft tät kontakt över telefon och text. Samtidigt som de hjälpts åt i sökandet.

– Bara för drygt en vecka sen kom vi av slump över en uppgift som leder oss till Mr. X, den vi tror är Kerstins morfar. Detta efter att vi hittat ett släktträd på internet. Personen har inte med Mr. X i trädet men däremot lagt in en kommentar om honom vilken uppgav namn, barn och att han även hade ett okänt barn, säger Martina Mullback och tillägger:

– Där stod just Anna-Lisas namn, samt födelse- och dödsdatum.

Martina Mullback har tidigare löst flera släktforskningsgåtor, och är tämligen säker på att Ebba Lundholm och Mr. X haft en affär.

– Jag tror att han betalade för att göra sig fri från barnet, för Ebba Lundholms historia med att föda barn anonymt och senare studera och hela den baletten kostar pengar, vilket en ensam kvinna och mamma inte hade råd med på den tiden, säger Martina.

undefined
Kerstin Rogerstam Brodén i Småland och Martina Mullback i Falun har utvecklat en vänskap över text och telefon under tiden de arbetat med detta mysterium. De hoppas få möjligheten att träffas första gången detta året.

Och Kerstin vill betona den hjälp hon fått:

– Jag är oändligt tacksam över den kunskap Martina bidragit med. Hon har bland annat hittat bilden från konditoriet i Strängnäs och även tänt ett ljus på mormors begravningsplats. Utan Martina hade jag inte varit där jag är idag, säger Kerstin.

Genom Ebbas brors barnbarn fick Kerstin reda på att Ebba hade avlidit i augusti 1983. Hon tillbringade sina sista år på ett sjukhem i Kumla och nådde en ålder av 95 år.

– Då ringde jag kommunen, och fick till slut tag på en person som kommer ihåg Ebba, som beskrivs som en tystlåten dam, säger Kerstin.

Kerstin Rogerstam Brodéns och Ebbas brors barnbarns dna visade dock ingen match. Men, utifrån annan information är Kerstin ändå säker på att Ebba är hennes mormor. Nu ligger fokus på att finna så mycket uppgifter som möjligt om Ebbas liv. Sörmlands museum har kontaktats för eventuella uppgifter.

– Till våren 2022 väntar en resa i Ebbas fotspår och då ska jag och Martina träffas förstås, säger Kerstin.

Nu hoppas släktforskarduon att någon av tidningens läsare har mer information gällande bilden från Envalls konditori.

– Jag hoppas hitta bra foton på Ebba och att komma i kontakt med fler släktingar. Jag tänker nysta lite här och där, de var sju barn och jag tänker forska vidare på det spåret. Framtiden är lite diffus men nu är jag väldigt nyfiken och vill veta mer. Fokus ligger på mormor men jag tänker absolut leta efter ättlingar till morfar. Och kanske få kontakt med någon passande, säger Kerstin Rogerstam Brodén.

Vet du något mer om Ebba Lundholm eller har annan information? Kontakta tidningen! 

Sugen på släktforskning?

I Strängnäs finns Strängnäsbygdens släktforskarförening, vilken bildades i augusti 2021.

Vid start hade de 131 medlemmar, som ärvdes från Eskilstuna-Strängnäs släktforskarförening. Den senare lades ned vid årsskiftet. I dag är medlemsantalet 152, enligt föreningens hemsida.

Verksamheten består bland annat av kurser, föredrag, temakvällar och berättarkvällar.

I lokalen på Källgatan 3A finns forskardatorer med flertalet abonnemang tillgängliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!