Kinakrog öppnade igen efter sju veckors corona-timeout

"Jag har fått frågor på stan om när vi ska öppna igen." Jessica Zheng driver Formosa på Storgatan, Kinarestaurangen som haft stängt i sju veckor under coronakrisen.

Jessica Zheng med kocken Aiwei Xia i bakgrunden.

Jessica Zheng med kocken Aiwei Xia i bakgrunden.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2020-05-08 05:56

Men på torsdagen kunde krogen öppna igen, dock med en hel del restriktioner. Bland annat utgår den populära lunchbuffén tills vidare.

– Normalt sett brukar vi ha 40–50 lunchgäster, alla kommer nog inte tillbaka direkt, säger Jessica Zheng när tidningen hälsar på i samband med nystarten.

Det var i mitten av mars som coronapandemin plötsligt fick stor inverkan på hela det svenska samhället. Kaféer och krogar tog förstås stryk. Formosa, som Jessica Zheng är involverad i sedan drygt tio år, bommade igen kring den 20 mars.

– Min dotter blev sjuk liksom personalen. Dessutom hade en av kockarna fått semester i en månad, berättar Jessica Zheng.

Dottern, som går på förskola, ska dock ha haft vanlig förkylning även om den blev långvarig.

– Vi ville inte ta några risker, säger Jessica Zheng som också varit förkyld under våren.

– Men nu mår jag bra, och detsamma gäller övrig personal.

Har du saknat ditt arbete?

– Jo, det har varit lite panik. Vi behövde öppna så fort som möjligt för att få verksamheten att gå runt. Det passade bra att starta nu eftersom leveranserna alltid kommer på onsdagar.

På grund av pandemin är sig mycket olikt.

Plockbufféerna är ersatta av bordsservering. Det är Jessica Zheng som serverar iförd munskydd och samtliga bord får inte nyttjas samtidigt.

– Samma sak när vi snart öppnar uteserveringen. Vi har plats för fem bord, men använder bara tre i början.

– Utan buffé slipper vi rundgång, att kunder tar i samma grejer, står nära varandra och riskerar att droppa i maten. Det ska vara säkrare, helt enkelt, säger Jessica Zheng.

Ett anslag vid disken berättar vilka regler som gäller under pandemin och på samma ställe finns också möjligheten att förse sig med handsprit.

Formosa har ordinarie öppettider, alltså långt in på kvällarna.

– Det blir nog inte lika mycket att göra som före pandemin, åtminstone inte första tiden, säger Jessica Zheng.

Även Anmy sushi och The immortal highlander i centrala Strängnäs har öppnat igen efter coronauppehåll.

Tidningen har utan framgång sökt kommunens livsmedelsinspektörer för kommentar kring mathanteringen. Men bland annat följande stod att läsa på Livsmedelsverkets hemsida:

"Det är inte maten i sig eller serveringsbesticken som är problemet. Men om det finns smittade personer i lokalen skulle trängsel och att människor är nära varandra kunna bidra till att smitta sprids".

Jessica Zheng som driver Kinarestaurangen Formosa på Storgatan återvände till jobbet efter sju veckors frånvaro. Men det blev bordsservering i stället för buffé på lunchen.
Jessica Zheng som driver Kinarestaurangen Formosa på Storgatan återvände till jobbet efter sju veckors frånvaro. Men det blev bordsservering i stället för buffé på lunchen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!