Tidningen har vid många tillfällen berättat att Strängnäs kommun beslutade att sluta använda lagen om valfrfrihetssystem, LOV inom hemtjänsten och ska gå över till lagen om offentlig upphandling, LOU, inom hemtjänsten. Tidningen berättade också nyligen om en demonstration för att behålla LOV inom hemtjänsten.
Nu är det klart vilket bolag det blir som vunnit upphandlingen och får driva hemtjänst i vissa områden, medan kommunen själv ska fortsätta driva i andra. Det kom in fem anbud på att få driva hemtjänst.
Socialnämnden har beslutat att det är Eveo AB som har vunnit upphandlingen. "Eveo var den leverantör som bäst uppfyllde våra krav och behov", säger Frida Fosselius, tillförordnad områdeschef ordinärt boende, Strängnäs kommun, på kommunens hemsida.
Hur stor del av hemtjänsten ska drivas av Eveo och hur stor del av kommunen?
– Det är 50 procent som är upphandlad, berättar Frida Fosselius för tidningen.
Eveo AB driver i dag hemtjänst i Södertälje, Stockholm, Huddinge, Botkyrka och Sollentuna.
– Vi är så klart jätteglada att vi fick förtroendet av Strängnäs kommun. Sedan ska vi inte ta ut segern i förskott eftersom det finns möjlighet att överklaga, säger Kayhan Utkutug, vd på Eveo AB.
"Kommunen avser att skriva avtal med Eveo AB den 5 december. Fram till dess finns möjlighet för leverantörer att överklaga beslutet", står det på kommunens hemsida.
Planen är att Eveo ska bedriva hemtjänst i de nya områdena ett och två som består av Stallarholmen, Selaön, Mariefred, Åkers styckebruk, Länna, Malmby, Aspö, Tosterö och delar av centrala Strängnäs. Strängnäs kommun kommer att bedriva hemtjänst i område tre som består av delar av centrala Strängnäs, Härad, Fogdön och Vansö.
Hur mycket personal kommer ni att behöva anställa?
– Det handlar om 60–70 personer, framförallt undersköterskor, men även några chefs- och ansvarspositioner.
Hur många anställda har ni i dag?
– Vi har cirka 250-260 anställda.
Vad vet du om Strängnäs i dag?
– Vi är verksamma i Södertälje som inte ligger så långt ifrån och många i vår personal i Södertälje bor i Strängnäs.
Tidningen har tidigare berättat i omgångar hur flera bolag som har drivit hemtjänst i Strängnäs kommun under LOV har haft svårt med lönsamheten. Bolag har till och med mist sina tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, på grund av för dålig ekonomi.
Hur ska ni få lönsamhet i att driva hemtjänst i Strängnäs?
– Dels är det en volymfråga, med den här upphandlingen får vi volym. Dels har vi och Strängnäs kommun olika områden och då finns förutsättningarna. Vi är bekanta med kommuner som har gått från LOV till LOU. Både i Södertälje och Sollentuna var vi först LOV-bolag som gick över till LOU-bolag.
Planen är att den nya hemtjänstorganisationen ska införas under våren 2025. Nuvarande privata aktörer har ett års uppsägningstid. Fram till att den nya organisationen är på plats ska hemtjänsten fungera som vanligt, enligt Strängnäs kommun.
Kommunens egen hemtjänst har brottats med problemet att den har haft höga kostnader. Frågan är om det blir bättre med det nya systemet.
– Kommunens egen hemtjänst är föremål för genomlysning. Vi har hög andel nöjda brukare men också höga kostnader. Vi kommer att följa kostnaderna framöver, säger Thord Modin (S), ordförande i socialnämnden.