Handlingen är förflyttad från 1960-talets New York med ungdomsrevolt och Vietnamkrig till nutidens Strängnäs med gängkonflikter och droger. Som ändå till sist leder till försoning och vänskap.
– Jag tillhör ett gäng som inte bryr sig så mycket om skolan eller fina kläder och som hänger rätt mycket på stan, berättar 15-åriga Malva Lardén.
Kristin Möllbergs rollgestalt, lika gammal, är med i det andra gänget. Där satsar man hårt på skolan, talar på ett annat sätt, klär sig finare.
– Många scener utspelar sig inne på Präntaren. Gängen möts där, det ena är elever från IV-programmet på Thomasgymnasiet, det andra kommer från Europaskolan.
Skildrar motsättningar
Musikalen Härs manus- och sångtextförfattare, Henrik Ljungqvist, tillika rektor på Karinslundsskolan, bryter in i samtalet:
– Det handlar INTE om friskola kontra kommunal skola. Jag skriver inte i manus om IV-programmet och Europaskolan. Det har ensemblen själv läst in i handlingen. Jag har velat skildra motsättningar mellan olika grupper ungdomar med olika förhållningssätt och verklighetsbakgrunder.
1960-talsmusikalen Hair finns i grunden för manus, liksom i kända låtar som Good morning starshine, Aquarius, I got life, Let the sun shine in och Easy to be hard. Men Henrik Ljungqvist har skrivit helt nya svenska texter till flertalet av låtarna. I gängmotsättningarna syns också viss influens från Westside Story.
Förekommer droger
Gängen möts bland annat på en fest där det förekommer droger. En kille från Stockholm hamnar mellan gängen och skapar spänningar när det uppstår kärlek mellan honom och en tjej från vardera gänget.
– Men vänskapen vinner till sist, överbryggar gängens gränser, trots konflikter och motsättningar. Musicalen blir till ett anti-war-statement (ungefär: ickevåldsbudskap), sammanfattar Kristin Möllberg.
Förställningen har ett eget band under ledning av musikläraren Fredrik Lardén.
Premiär blir det den 3 april på gamla Thomasgymnasiets scen. De tre veckorna fram tills dess repeterar ensemblen på heltid.