Ett efter ett betas de nu av – de politiska partierna som är aktiva i Strängnäs kommun.
– Politikerna har känts genuint intresserade och alla är positiva till engagemanget, säger Eva Mineur från Klimatinitiativ Strängnäs, som kraftsamlar för att föra upp klimatfrågan på agendan inför höstens val.
Mötena har varit delvis formella. Två företrädare för gruppen har under en timme träffat en till tre representanter för respektive parti. Några frågor, kopplade till kommunens klimat- och energiplan från förra året, är förberedda. Men samtidigt har samtalen tagit olika vägar. Några protokoll förs inte, och vad politikerna svarar sammanställs inte.
– Vi tar dem på pulsen, säger Anders Duus och berättar att gruppen vid olika tillfällen hittills har träffat företrädare för Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
Märker ni några likheter eller skillnader redan nu?
– Ingen står handfallen, utan det verkar finns en grundläggande insikt om frågan hos alla. Partier i styrande position vill gärna lyfta upp sådant som redan är igång, medan de som sitter i opposition vill föra fram sådant som saknas, säger Anders Duus.
Dessa möten är det första av tre steg som planeras av Klimatinitiativ Strängnäs. Före sommaren kommer samtliga partier som ställer upp i kommunalvalet att få en enkät, om hur de ställer sig i olika klimatfrågor. Svaren ska sedan sammanställas och, förhoppningsvis, vara vägledande för kommuninvånare.
Kort före valet vill initiativet också arrangera en politisk debatt, öppen för allmänheten. Ugglans park eller Multeum är platser som diskuteras, men ingenting är i nuläget spikat.
Klimatinitiativ Strängnäs startade 2019. Gruppen har bland annat genomfört lokala demonstrationer och arrangerat studiecirklar. Den har också varit remissinstans, när kommunens klimat- och energiplan togs fram.
Vad önskar ni av de lokala politikerna?
– Kommunen måste våga satsa ordentligt. Ska vi få till en förändring när det gäller exempelvis privata transporter, så måste kommunen göra det möjligt för folk att välja rätt. Tosterön växer så det knakar men gång- och cykelbanan över den befintliga bron gör det svårt för den som vill gå eller cykla till stan. Tänk om det fanns en separat cykelbro bredvid? säger Eva Mineur.