Klotter sanerades för över 400 000: "Onödiga kostnader"

Under 2020 fick Strängnäs fastighets AB lägga 316 000 kronor på klottersanering. "Onödiga kostnader", konstaterar Tarja Bergqvist, vd för det kommunala bolaget.

Tarja Bergqvist, vid för kommunens fastighetsbolag, berättar att Åkerskolan sticker ut när det gäller klotter i kommunen.

Tarja Bergqvist, vid för kommunens fastighetsbolag, berättar att Åkerskolan sticker ut när det gäller klotter i kommunen.

Foto: Joakim Serrander/Åsa Wallin.

Strängnäs2021-01-19 07:28

Den i sammanhanget tyngsta utgiftsposten rör Åkerskolan.

– Ungefär en fjärdedel av totalsumman kommer från sanering just där, uppskattar Tarja Bergqvist.

Kan du dra någon slutsats?

– Nej, inte mer än att jag vet att det varit stökigt i och kring skolan under året.

Resecentrum och Läggesta station kommer också högt upp på listan. När det gäller dessa två objekt beställer både kommunen och fastighetsbolaget sanering beroende av exakt var skadegörelsen finns.

– Exempelvis är fasaderna vårt område, berättar Tarja Bergqvist.

Kommunens summa för klottersanering i fjol landade på 61 000 kronor.

– Det gäller de fakturor vi betalat för till saneringsfirman. Men sen har vi utfört arbeten internt också så det handlar nog om lika mycket pengar till, säger stadsmiljö- och servicechefen Anders Ekman.

Senast strax före jul upptäcktes ett klotter i gångtunneln mellan perrongen och parkeringen nedanför Strängnäs resecentrum.

– Det var mindre än skadegörelsen vi drabbades av i fjol på samma plats. Den såg mer ut som ett sammanhållet konstverk, nu var klottret mera utspritt, säger Göran Swensson på stadsmiljöenheten.

undefined
Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef konstaterar att kommunen klarar av att sanera vissa typer av klotter men ofta får kalla in en firma.

Saneringen gick på 6 000 kronor, och händelsen polisanmäldes förstås.

Utöver resecentrum har kommunen behövt åtgärda klotter i gångtunnlar i Härad och Finninge.

– En del klotter klarar vi av själva att ta bort med en högtryckstvätt. Det funkar på bland annat skyltar, säger Anders Ekman.

Under året har en person åtalats för att ha klottrat på Resecentrum i Strängnäs.

– Då fick jag vittna om några skador per telefon. Men jag har inte hört om det fallit någon dom, säger Anders Ekman.

Kommunen polisanmäler alla fall av klotter.

– Men att hitta klottrare verkar vara lika svårt som att finna nålen i höstacken. Polisen måste ju nästan ta dem på bar gärning, med färgburk i handen.

– Vad vi kan göra är att arbeta effektivt, att se till att klottret saneras så snabbt som möjligt, fortsätter Anders Ekman.

Skadegörelse på pumphus och elskåp är dock inte kommunens bord.

– Nej, där ska Sevab sköta saneringen.

undefined
Notan för fönsterkrossen på Stallarholmsskolan tidigt i höstas stannade på 193 000 kronor.

Apropå skadegörelse, fastighetsbolagets nota för den omfattande fönsterkrossen på Stallarholmsskolan under sensommaren gick lös på 193 000 kronor.

– Om jag minns rätt hade drygt 60 fönster förstörts. Jättetråkigt! För de pengarna kunde vi ha gjort mycket annat, säger Tarja Bergqvist.

Tidningen har sökt en representant för Sevab.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!