Beskedet från kommundirektören gällde så klart sprängningen i Dammen i Finninge.
– Såna här gånger märker man vilken proffsig organisation kommunen har, säger Jacob Högfeldt och tillägger:
– Säkerhetschefen var på plats i området redan vid femtiden. En samlingsplats hade upprättats och sedan skakade vi snabbt fram en plats där de som bodde i området kunde evakueras.
Han syftar på Siklöjans förskola på Svedjevägen, bara några hundra meter från där explosionen skedde.
– Dit begav jag mig kring klockan åtta och pratade med människor. Jag såg åtminstone ett tiotal personer och är mycket tacksam för de insatser som gjorts.
Däremot har Jacob Högfeldt hittills inte besökt platsen där sprängladdningen detonerade.
– Nej, jag tycker det skulle kunna skapa sensation. Och det är inget jag vill.
Hur pass trygg känner du dig som medborgare?
– Väldigt trygg. I grunden är detta en trygg kommun och det ska vi ta fasta på.
– Samtidigt inträffade ett våldsbrott och vi måste försöka förhindra att det händer igen. Vi samarbetar med andra kommuner i regionen, eftersom den här typen av brottslighet inte bryr sig om kommungränser. Vi har ett gott samarbete med polisen och andra aktörer. På nationell nivå arbetas det med en hög reformagenda.
Ser du en risk med att situationen med sprängningar och skottlossningar blir något av vardagsmat?
– Nej, så får det aldrig upplevas, medborgarna ska känna sig trygga i att samhällets aktörer arbetar intensivt med förebyggande åtgärder.
Har du tvingats boka in och boka om möten på grund av händelsen?
– Nej, men jag håller mig löpande informerad.
Säkerhetschefen Patrik Jarenius infann sig vid avspärrningarna redan klockan tre minuter över fem, och då möttes han av poliser och räddningstjänst i full gång.
– Mitt fokus då var att ta hand om cirka 20 personer som måste evakueras. Där fanns till exempel två äldre kvinnor som behövde fysisk hjälp att ta sig till annan plats.
– I det läget är det viktigaste att ta hand om stötta våra medborgare. Kristeamet fungerade, jag och vår tjänsteperson i beredskap jagade rätt på "kommunbilen" från Avarn och fastighetsjouren. Sen vill jag ge en stor eloge till personalen på Siklöjan som ordnade det så väl för oss.
Hur mådde de som evakuerades?
– Det var mycket känslor. Inte i anslutning till händelsen, men på förskolan tre–fyra timmar senare.
Han berättar att alla som bodde i anslutning till den avspärrade brottsplatsen inte behövde evakueras. Några skulle till exempel åka iväg och jobba.
– Men polisen har kollat legitimation på samtliga och tagit personuppgifter. Många kommer att bli kallade till samtal.
När en sån här sak inträffar, hur oroliga ska medborgarna känna sig då?
– Ibland kan oron vara överdriven, anser jag. Det är större risk att du och jag blir överkörda av en bil på en gata här i centrala Strängnäs än att vi bor i ett hus som drabbas av ett sprängdåd.
Lars Larsson, oppositionsråd i kommunen och gruppledare för Strängnäspartiet, åkte ut till Svedjevägen under förmiddagen.
Har den politiska majoriteten gjort sitt jobb?
– Det kan man naturligtvis ha åsikter om. Just nu tycker jag bara att det är förfärligt. Det är oerhört tråkigt att det blir så här. Och vad gäller läget i dag är man nog väl på bollen, vad gäller samarbetet med kommuner runt om. Vi bygger ut säkerhetsavdelningen och har en bra ungdomssamordnare. Det här är ju ett problem för hela samhället.
Kunde insatserna ha kommit tidigare?
– Naturligtvis är det så. Vi har ju ett problem med de kommunala grundskolorna. Många elever, grabbar, som går ut utan godkända betyg. Strängnäs sticker ut i den nationella statistiken vad gäller ungdomar som är inblandade i grov kriminalitet. Men det vet vi ju nu.
Borde fler saker göras nu för att medborgarna ska känna sig trygga?
– Ja, definitivt. Men det görs också i förvaltningen. Att man förbättrar uppföljningen och har bättre koll på våra ungdomar. Nu satsar majoriteten på ett större samarbete med föräldrar om skolan. Det är bra naturligtvis, men myndigheter och kommunerna är tagna på sängen. Strängnäs har ju varit en idyll, och nu plötsligt är den inte det, säger Lars Larsson.
Hur arbetar Strängnäspartiet för att förbättra läget?
– Vi har väldigt höga ambitioner inom det här området, och håller på att ta fram ett program och tillsätter en egen trygghetsgrupp.