Kommunalrådet: Jag känner mig helt trygg

Samma pengar som betalar för lokaler kan inte läggas på pedagogisk verksamhet. Men andra pengar ska skjutas till – samtidigt som uppsägningstiden för hyresavtalen ses över.

Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande tillika ett av Strängnäs kommunalråd.

Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande tillika ett av Strängnäs kommunalråd.

Foto:

Strängnäs2018-01-27 07:01

Om förslaget om en ändrad skolstruktur går igenom kommunfullmäktige enligt majoritetspartiernas plan ska fyra F–3-skolor läggas ner helt, och vissa lokaler på Stallarholmsskolan avställas.

Alla kommunens hyreskontrakt med Strängnäs fastighets AB är tecknade mot kommunstyrelsen. Lokalerna och hyrorna för dessa fördelas därifrån till de olika nämnderna. Samtidigt får nämnden ett ekonomiskt tillskott från kommunstyrelsen, som täcker hyran.

När barn- och utbildningsnämnden säger upp en lokal, försvinner hyrestäckningsbidraget för den från kommunstyrelsen. Det innebär att samma peng som betalat hyran inte finns kvar för att användas till annat, exempelvis undervisning. Däremot kommer kommunstyrelsen i detta fall att skjuta till motsvarande belopp till barn- och utbildningsnämnden, berättar kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

‒Det blir en korrigering av budgetramen i motsvarande grad. En av idéerna med åtgärden att lägga ner skolor är ju att vi ska flytta resurser och lägga pengar på pedagogik i stället för lokaler, säger han.

Enligt förslaget – som kommunstyrelsen hanterar den 31 januari innan kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet den 26 februari – ska uppdraget vara helt slutfört inför höstterminen 2019. Intentionen är dock att förändringarna ska påbörjas redan hösten 2018.

Om barn- och utbildningsnämnden säger upp lokaler, kommer kommunstyrelsen att säga upp hyresavtalen för dessa med SFAB. Uppsägningstiden är tolv månader – och för att kommunstyrelsen inte ska stå med dubbla kostnader under den tiden, om fastighetsbolaget inte lyckas sälja eller hyra ut fastigheten till någon annan aktör, förs nu samtal mellan kommunledningen och bolagsledningen.

‒Kommunen är ju ägare till bolaget till 100 procent. Frågan hur vi ska hantera uppsägningstiden är uppe på bordet nu, säger Jacob Högfeldt.

Finns det en risk att barn- och utbildningsnämnden inte kommer att få en korrigerad budgetram direkt, om lokaler lämnas redan inför höstterminen 2018?

‒Jag kan inte i detalj svara på det. Men ambitionen är att effekten ur barn- och utbildningsnämndens perspektiv ska bli positiv så fort som möjligt. Syftet med förändringen är att flytta resurser från lokaler till undervisning och att det ska genomföras så snart det går.

Är det möjligt att förändringarna kommer att genomföras först till hösten 2019, för att ökade kostnader inte ska uppstå hos kommunstyrelsen eller fastighetsbolaget?

‒Det är min bild att det fortfarande ska påbörjas 2018, men i förslaget till beslut står det att uppdraget ska vara utfört i sin helhet till hösten 2019. Jag känner mig helt trygg i att frågan hanteras på ett bra sätt för hela kommunkoncernen.

Avställning för 4,4 miljoner kronor

Minskade hyreskostnader:

Tosteröskolan: 1 622 316 kronor

Lännaskolan: 930 000 kronor

Härad skola: 494 000 kronor

Fogdö skola: 774 000 kronor

Stallarholmsskolan: 1 239 652 kronor

Ökade hyreskostnader:

Paulinska skolan: 630 000 kronor

Summa avställning: 4 429 968 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!