– Min spontana åsikt är att det är helt galet. Det är inte okej. Det är långt ifrån det näringsliv som vi vill ha i vår kommun, säger kommualrådet Monica Lindell Rylén (S) när hon får höra om de fyra männen som känner sig orättvist behandlade av nattklubben Zatine.
– Det är illa när man exkluderar eller ser till att vissa människor har andra förutsättningar på grund av sin etnicitet. Det är diskriminering rent ut sagt. Vi vill ha en öppen och välkomnande kommun som inkluderar alla – oavsett om man bor här permanent eller tillfälligt, eller om man kommer hit som turist.
Även kommunens alkoholinspektör, Berit Rydberg, reagerar kraftigt mot uppgifterna.
– Misstänker man att en id-handling är ogiltig, att den är förfalskad eller lånad av någon annan, så rekommenderar vi att entrévärden ringer polisen. Man kan inte säga att "ni får komma in, men ni betalar dubbel avgift", säger hon.
Etnisk tillhörighet är en av sju diskrimineringsgrunder som anges i diskrimineringslagen. Att missgynnas eller kränkas på grund av sitt kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder är andra situationer som räknas som diskriminering.
Berit Rydberg säger att hon aldrig tidigare har hört talas om någon krog i Strängnäs som har haft olika entréavgifter för människor med olika slags id-handlingar. Hon berättar att det tidigare var vanligt att krogar hade olika åldersgränser för män och kvinnor, vilket är ett exempel på åldersdiskriminering.
– Tillståndsinnehavarna kan bestämma att alla som kommer in ska ha fyllt 20 eller 45, att ingen får komma in barfota eller i bar överkropp. Men man kan inte säga att de som är under en viss ålder ska betala dubbel avgift, att alla tjejer ska betala dubbel avgift eller att personer med utländsk bakgrund ska betala dubbel avgift. Det är diskriminering.
Scenariot är nytt även för Per Holfve, utredare vid Diskrimineringsombudsmannen.
– Jag har aldrig stött på något liknande innan och jag förstår att det väcker frågor. Om det är diskriminering eller inte är svårt att veta utan utredning. Jag skulle behöva ta reda på krogens syfte, hur de gör det och hur det slår mot besökarna innan jag kan ge ett tvärsäkert svar, säger han.
Berit Rydberg säger att de fyra männen är välkomna att kontakta henne om de vill gå vidare i frågan. I alkohollagen står ingenting om likabehandling eller diskriminering, men Berit Rydberg understryker att den som får ett serveringstillstånd från Strängnäs kommun också har andra lagar att följa. Männens eventuella uppgifter till kommunen kan leda till ett tillsynsärende.
– Då ställer vi frågor till tillståndshavarna som de ska svara på skriftligt inom tre veckor. När vi sedan får deras svar så gör vi en bedömning om vi ska vidta åtgärder eller inte, säger Berit Rydberg.