Försökte skicka privatpaket med kommunens post – varnas

En kommunanställd upptäcktes när hen försökte skicka ett privat paket via kommunens post. Nu får medarbetaren en skriftlig varning. ”Vi har nolltolerans”, säger HR-specialisten Magnus Bengtsson.

Frimärken, pennor, anteckningsblock och annat som tillhör Strängnäs kommun får på inga villkor användas privat av de omkring 2 500 anställda.

Frimärken, pennor, anteckningsblock och annat som tillhör Strängnäs kommun får på inga villkor användas privat av de omkring 2 500 anställda.

Foto: Åsa Wallin, Posten/TT

Strängnäs2020-08-27 07:07

I slutet av juni i år dök det plötsligt upp en udda försändelse i kommunens egen posthantering. 

Inte ett platt kuvert, utan ett paket som uppenbarligen innehöll annat än papper. Mottagaren var inte heller någon som en kommun normalt skickar saker till. Därför öppnades paketet, vars innehåll visade sig vara av uppenbart privat karaktär.

Nu får den kommunanställda avsändaren en skriftlig varning. I den står att hen brutit mot sina skyldigheter i anställningsavtalet. 

Varningen är undertecknad av kommunens HR-specialist Magnus Bengtsson, i somras tillförordnad HR-chef:

– En skriftlig varning är allvarligt. Det är den enda disciplinära åtgärd vi som arbetsgivare har att ta till. Får man flera varningar, särskilt för samma sak, är det så graverande att man kan skiljas från sin anställning, säger han.

Han konstaterar dock att det här tycks vara en isolerad företeelse, inte satt i system. 

Exakt vad portot hade kostat är oklart, då försändelsen stoppades. Magnus Bengtsson uppskattar det till "ett vanligt paket, ingen större summa", men säger samtidigt att värdet inte avgör om det blir en varning.

– Vi har nolltolerans. Vi jobbar ju med skattemedel och att skicka egen post med kommunens porto är absolut inte okej. Visst, alla kan göra fel och det får man vara ödmjuk inför, men här hade man en klar visshet om att personen visste vad som gällde.

Så det kan räcka med en penna eller ett frimärke för att få en varning?

– I sak, ja. Är det nolltolerans så spelar det egentligen ingen roll, säger Magnus Bengtsson.

Strängnäs kommun har omkring 2 500 anställda. Skriftliga varningar är inte vanliga, men förekommer då och då när arbetsgivaren bedömer att den anställde brutit mot sina skyldigheter. Det är första gången Magnus Bengtsson hör att en medarbetare varnas för att ha försökt använda postgången. 

En nolltolerans är svår att kompromissa kring, säger han.

– Då kanske du eller jag, eller jag och HR-chefen Lena Thelin, börjar dra gränserna olika. Det handlar om skattemedel som invånarna tjänat ihop. Dem måste vi förvalta med försiktighet, säger Magnus Bengtsson.

Han konstaterar samtidigt att även medarbetarna måste förvaltas med försiktighet. 

– Har det hänt något, sätt dig ner och prata med medarbetaren – och börja med att lyssna. Det brukar vara ett klokt ledarskap och arbetsgivarskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!