– Moraliskt sett har vi redan vunnit, säger Jan Persson efter de två första rättegångsdagarna.
– Hade jag som företagare betett mig som den här kommunen så hade jag varit rökt i branschen, säger vd:n för Kilenkryssetkoncernen, som Kungsängen exploatering AB ingår i.
Tvisten handlar om en överenskommelse från 2012. Kilenkrysset överlät mark till Upplands-Bro kommun för en köpesumma på 20 miljoner kronor, i utbyte mot tomträtten och möjligheten att få köpa tillbaka marken för samma belopp. Men när Kilenkrysset begärde att få göra det så var priset, enligt kommunen, 100 miljoner kronor.
– Jag är arg och ledsen. Jag vill egentligen inte hålla på med sån här skit, men jag gör det för alla företagare som inte orkar stå emot en stor kommun. Vi hade skakat hand och vi hade ett avtal. Det måste man kunna lita på, säger Jan Persson.
Upplands-Bro kommun menar att optionsavtal om framtida förvärv av fast egendom inte är giltiga. Kommunen hänvisar, genom sina ombud, till jordabalkens fjärde kapitel och "väl etablerad praxis".
– Fastighetsöverlåtelser och fastighetsförvärv är omgärdade av sträng formalia. Det krävs ytterligare köpehandlingar eller dokument för att man ska kunna fullborda ett förvärv, säger advokat Jonas Nilsson.
Frida Gullstrand, bolagets advokat, säger att upplägget som Upplands-Bro och Kilenkrysset ingick är oskäligt, och att fastigheten därför ska gå tillbaka till bolaget enligt förstahandsyrkandet i stämningsansökan.
– I andra hand yrkar vi på skadestånd. Kommunen utnyttjar formkravet i jordabalken, och man kan fråga sig om det är en enskild som ska ta smällen när en kommun har handlat på ett felaktigt sätt. Det finns en större bild än enbart jordabalken och optionen. Helheten måste beaktas och jag är helt övertygad om att tingsrätten kommer att göra det, säger hon.
Om inte, säger Frida Gullstrand, avser Kilenkrysset att överklaga.
Jan Persson har kallat Upplands-Bro en "skitkommun". Internt har Kilenkrysset en skala för företagsvänligheten i de kommuner koncernen verkar i.
– Kommuner vi inte gillar får 0 till -10. Den här kommunen får -11, säger han.
Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro, säger att kommunen följer gällande lagstiftning och hänvisar till domstolens pågående process.
– Hans kommentarer får stå för honom, säger hon om Jan Perssons uttalanden.
Rättegången återupptas den 22 september.