Kommunen befriad från båtkyrkogård utan avgift: "Skönt"

"På en gång blev vi av med samtliga 20 båtar från vår kyrkogård, dessutom gratis." Det berättar David Noreen drifttekniker på kommunen sedan batskroten.se erbjudit sig att ta hand om rubbet.

David Noreen är tacksam över att kommunen blev av med ett 20-tal gamla vrak som legat på hög utanför centrala Strängnäs.

David Noreen är tacksam över att kommunen blev av med ett 20-tal gamla vrak som legat på hög utanför centrala Strängnäs.

Foto: Lars Kilström, David Noreen

Strängnäs2022-02-19 20:43

– Vi fick stå för arbetskraft och transport, men behövde inte anlita någon utifrån, säger David Noreen.

Till synes ägarlösa båtar som legat och skräpat, speciellt under mellansäsongerna, har varit ett stort problem för kommunen med tanke på den totalt cirka 44 mil långa strandlinjen.

Det ledde till att en stor hög med hopsamlade båtar under flera år växte till sig på kommunens hemliga upplag.

Men en vacker dag försvann samtliga 20-talet farkoster. Antingen till Kvitten eller åt Eskilstunahållet.

– Det var allt från roddbåtar till skutor.

Bland annat innebar det att den båt som under dramatiska former sjönk och bärgades vid Visholmen vintern 2018, nu är ett minne blott.

– Skönt att allt är borta.

Vid juletid 2020 berättade va- och återvinningsstrategen, Kristina Svinhufvud, att hon uppvaktat Havs- och vattenmyndigheten om att kommuner behöver en premie för att övergivna båtar skulle få skrotas.

Premien fanns att söka hos Havs- och vattenmyndigheten men gällde bara privatpersoner vilket gjorde att kommuner som stod med ägarlösa båtar gick lottlösa. 

– Det är på den vägen vi fick den här möjligheten. Strängnäs var en av ett flertal kommuner som ansåg sig behöva hjälp att bli av med båtvrak, och efter det tog myndigheten kontakt med en annan aktör som utförde tjänsten, säger Kristina Svinhufvud.

Man kan säga att problemet därmed är tillfälligt borta. Men kommunen fortsätter att hålla rent vid vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!