Vi backar tillbaka till 2017. Då börjar ett nytt flerbostadshus ta form på Brunnsvägen 41a i Finninge. Det är kommunala Strängnäs bostads AB som bygger, på initiativ av socialkontoret.
Verksamheten behöver fler servicebostäder för personer med funktionsvariation och ska hyra husets alla lägenheter, 24 ettor och tvåor på tre plan. Hälften ska vara serviceboende, hälften hyreskontrakt enligt socialtjänstlagen.
Sommaren 2018 står byggnaden klar och under hösten fylls lägenheterna.
Ett par månader senare får kommunens räddningstjänst ett tips, eller snarare en fråga. Är boendets brandskydd verkligen anpassat för personer med psykisk funktionsvariation?
Svar nej.
Det konstaterar brandingenjör David Hultman, så snart han tittat på fastighetens brandskyddsdokumentation:
– Brandskyddet är anpassat för ett vanligt boende, men de som bor där hör hemma i ett vårdboende. Skillnaderna i kraven är monumentala när det gäller tidig upptäckt av brand, brandcellsindelning och individens förmåga att ta sig ut själv i händelse av brand.
David Hultman tar initiativ till ett möte. Han berättar att det hålls i januari 2019, med chefer från socialkontoret, byggenheten och SBAB.
Slutsatsen är tydlig: Serviceboendet måste upphöra.
Avvecklingen ska dock ske stegvis, så först vidtas ett par akuta men enkla brandskyddsåtgärder. David Hultman berättar att det också bestäms att brukare som bor en trappa upp ska flyttas till andra boenden eller till bottenplan, där det är bättre utrymningsvägar.
Sedan ska serviceboendet avvecklas. En exakt deadline sätts dock inte, då David Hultman väljer att inte utfärda ett föreläggande:
– Jag funderade på vilken väg som var bäst att gå. Eftersom jag också ser det här som ett systemfel landade jag i att det både fanns brister som måste åtgärdas direkt och att det var viktigt att ta reda på hur det kunde bli så här – och se till att det inte händer igen. Det måste vara en tydlig dialog mellan beställare och byggare. Alltså måste frågorna hanteras bredare än bara ett beslut om åtgärd i en fastighet.
Tiden har gått och frågorna har varit många, säger David Hultman. Vilka brukare har vilka behov? Vart ska de flyttas? Hur ska brandskyddet se ut? När ska boendet avvecklas?
Hösten 2019 har lite hänt och det bor fortfarande elva brukare i huset. Då skärper David Hultman tonen:
– Vid ett nytt möte välkomnade jag åtgärderna som utförts, men påtalade vikten av att hålla högt tempo i arbetet med att åtgärda brister – och att alternativet är att genomföra en tillsyn och förelägga om enskilda åtgärder, om arbetet försenas.
I april 2020 beställer socialkontoret en utredning av SBAB. Vilka möjligheter ser bostadsbolaget, på Brunnsvägen 41 eller i annan fastighet? Först i januari 2021 kommer svaren.
Tre alternativ har synats. Ett helt nytt boende för 34 miljoner kronor och att anpassa en befintlig byggnad avfärdas. Rätt mark och rätt fastighet saknas.
Därmed ger utredningen bara ett alternativ: Att bygga om enligt Boverkets regler för vårdboende.
Det beräknas kosta 9,7 miljoner kronor. Då ingår en återbetalning av "en summa" bidrag som SBAB fått av Boverket. Stödet var totalt drygt 5 miljoner – villkorat till hyresrätter.
Fortfarande, två år efter David Hultmans larm, har inga beslut fattats. Utredning pågår.
Och fortfarande bor det brukare på Brunnsvägen 41a.
Är du anhörig till eller känner du någon med LSS-boende på Brunnsvägen? Kontakta gärna tidningen på asa.wallin@sormlandsmedia.se eller 0152-474 07. Du kan vara anonym.