– Skrämmande! kommenterar Hans Andersson som var med och lämnade överklagan i händerna på socialnämndens ordförande Tord Tjernström (S).
Enligt Hans Andersson finns det fler korrigeringar att göra i socialnämndens kalkyler.
Flytten av de boende på Selaö- hemmet till ett nytt äldreboende på Thomasgården i Strängnäs slog ner som en oannonserad bomb bland de anhöriga i Stallarholmen den 3 juni. Och trots högljudda protester från en stor del av Stallar- holmsborna klubbades beslutet igenom i socialnämnden. Kommunens alltmer trängda ekonomi var anledningen till att man inte kunde vänta med en flytt av de boende tills ett utlovat nytt äldreboende står klart på Stallarholmens fastland 2013. Den abrupta nedläggningen av Selaöhemmet skulle enligt Tord Tjernströms besked spara socialnämnden 14 miljoner kronor – en ansenlig summa för en nämnd som fått sparkrav på 28 miljoner kronor. Det var bara det att de siffror som nämnden fattat sitt beslut på inte stämmer.
– Våra tjänstemän har gjort en felberäkning på ungefär åtta miljoner, konstaterar Tord Tjernström krasst.
Miss i kalkylen
Mer än halva den summa nämnden räknat med att spara är alltså en miss i kalkylen. Nämnden har nämligen budgeterat för att anställa personal till de 40 nya platserna i Strängnäs. Men bristfälliga prognoser gör att de platserna står tomma till hösten. Platser som i stället ska fyllas med boende från Selaöhemmet.
– Och då följer förstås personalen från Selaöhemmet med. Alltså sparar vi inte så mycket pengar som vi räknat med på flytten, eftersom vi aldrig har anställt någon ny personal till Thomasgården, förklarar Tord Tjernström.
Felräkningen upprör Hans Andersson i Stallarholmen. Han är en del av den aktionsgrupp för Selaöhemmets bevarande som författat en överklagan av socialnämndens beslut till länsrätten. En överklagan som lämnades i Tord Tjernströms händer i går.
– Det är skrämmande om flytten inte ger de besparingar de påstår. Det innebär ju ett fruktansvärt våld mot våra gamla för egentligen ingenting. De äldre mår ju jättedåligt av att behöva flytta flera gånger.
Invändningar i överklagan
I den överklagan som Hans Andersson lämnat in till kommunen tillsammans med aktionsgruppen finns flera invändningar emot socialnämndens hastiga besked. Bland annat har socialnämnden undlåtit att kontakta både kommundelsrådet och pensionärsrådet i Stallarholmen för synpunkter, något som är brukligt i den kommunala beslutsgången i liknande ärenden. På kommunens hemsida står bland annat att kommundelsrådet är en ”viktig remissinstans i frågor om kommunal service”.
– Det är bara att beklaga att vi har missat kommundelsrådet. Det är inte lätt att göra allt rätt när vi måste fatta snabba beslut i kristider. Men i slutändan är det ändå socialnämndens beslut, kommenterar Tjernström.
Flera brister i beräkningarna
Enligt den inlämnade överklagan finns flera brister i kommunens besparingsberäkningar i frågan om Selaöhemmet, som socialnämnden borde ta hänsyn till innan ett slutgiltigt beslut fattas. Bland annat påpekar man att driftskostnader och inventarier inte är inräknade. Och har kommunen egentligen räknat på vad färdtjänst för alla anhöriga som inte på egen hand kan ta sig till Strängnäs kostar, frågar man sig i det kritiska formuläret.
– Nej, det har vi inte tittat på, svarar Tord Tjernström, och vill inte ytterligare kommentera innehållet i den överklagan han fått i sin hand förrän han läst igenom den ordentligt.
Inget hopp för Selaöhemmet
Han lämnar dock litet hopp för de anhöriga om att Selaöhemmet blir kvar.
– Förr eller senare måste det läggas ner. Och vi anser att det här är den bästa lösningen. Alternativet är att skära ner ännu mer på personalen. Vi har inget annat att dra ner på, säger han.
Ytterligare sju överklaganden har inkommit till länsrätten angående nedläggningen av Selaöhemmet, samtliga från ledamöter i Stallarholmens kommundelsråd.