Gångstråket har varit omdebatterat sedan det blev känt att Europaskolan Rogge ska få köpa loss lokalerna, men hyra marken.
Mats Werner säger sig ha hittat bevis för att servitutet för gångstråket har tagits bort på felaktiga grunder, och har därför anmält handläggningen till justitieombudsmannen, JO.
– Regleringarna som har gjorts hos Lantmäteriet 2008 är behäftade med så mycket felaktigheter. Som jag ser det kan de inte ens anses giltiga, säger Mats Werner.
I Mats Werners JO-anmälan har han sammanfattat historiken kring servitutet:
År 1956 träffades ett avtal mellan Strängnäs Stad och Sörmlands läns landsting angående överlåtelse av fastigheten där en hushållsskola bedrevs. I köpeavtalet regleras att den befintliga gångvägen över och mellan fastigheterna Benninge 1 och Benninge 2 för framtiden skulle hållas öppen för allmänhetens passage till Långberget.
År 1988 har hushållsskolan lagts ned och landstinget säljer fastigheten till kommunen. Då ingår även de byggnader som uppförts på den av kommunen arrenderade marken på Benninge 2.
År 1995 antas den ännu gällande detaljplanen där servitutet finns noterat.
År 2008 överförs kommunens skolfastigheter till det av kommunen ägda Strängnäs Fastighets AB (SFAB). I samband med detta görs en lantmäteriförrättning, där fastigheterna kring Benninge ingår. En överenskommelse om servitutets upphävande skrivs.
År 2014 tas servitutet bort efter ett telefonsamtal mellan förrättningslantmätaren och en kommunal tjänsteman.
I anmälan skriver Mats Werner att: "Vid första upphävandet 2008 fanns inget politiskt fattat beslut eller något formellt uppdrag om att det skulle upphävas. Det 'upphävda' servitutet beskrivs på ett fullständigt vilseledande sätt i lantmäteriets protokoll och fel tjänande fastighet anges."
– Fastigheten det gäller är inte ens part i målet när det skrivs under. Pappret är helt ogiltigt. Förmodligen är det därför som servitutet aldrig togs bort då 2008, ur fastighetsregistret.
Den tidigare lokalpolitikern och Ulvhällsbon Margit Urtegård är också starkt kritisk till hanteringen och engagerad i frågan.
– De har stulit en allmän gångväg från medborgarna!
Nu kräver Mats Werner och Margit Urtegård att beslutet rivs upp och görs om på riktiga grunder.
– Om de vill vidhålla att servitutet ska bort krävs det en politisk behandling, säger Mats Werner och fortsätter:
– Och en kommun kan ju inte gärna förorda att man tar bort ett servitut som är till förmån för kommunens invånare.
– Och inte till förmån för en privat skola, inflikar Urtegård.
Margit Urtegård är övertygad om att kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) kommer att se till att servitutet gäller.
– Han är både hederlig och anständig. Det här handlar om femton år av vänskapskorruption och svågerpolitik och det tror jag inte Jacob är beredd att stå bakom. Jag tror inte han vill gynna ett privat särintresse.
Tidningen ringer upp Högfeldt och frågar hur han ställer sig i ärendet.
– Vi får avvakta om JO har några synpunkter i frågan. Min bild är att vi har ett förslag till en väldigt bra och långsiktig lösning. Vi planerar för en gångväg som går precis nedanför skolområdet med både en attraktivare sträckning med nästintill sjöutsikt och anslutning till de befintliga gångvägarna. På det sättet håller vi ihop skolområdet och vi skapar en långsiktigt hållbar möjlighet för invånarna att komma till Långberget.