Strängnäs kommuns klimat- och energiplan följs upp i en rapport för 2022. Målen som står i centrum är klimatneutralitet 2040 och fossilfria transporter år 2030. Mål som kommer att bli svåra att uppnå i tid.
– Det kommer att vara en stor utmaning att nå målen. Vi är fortfarande beslutsamma om att det är de här målen som ska nås. Men det behöver göras mycket, mycket mer, säger Jacob Högfeldt.
Kan man tolka det som att det inte görs tillräckligt?
– Det behövs större satsningar. Det behövs fler gemensamma satsningar med samhället i stort. Vi är rustade för att göra de satsningarna. Vi har en väldigt god ekonomi och duktiga medarbetare som möjliggör det. Så vi kommer att se fler och större satsningar i närtid.
Finns det några insatser som du hade velat se, utöver de som redan görs och är planerade?
– Jag hade velat se fler möjligheter till att tanka fossilfria drivmedel. Vi jobbar med möjligheter till fossilfri tankning och vill möjliggöra fler laddplatser för elbilar.
Utöver kommunens arbete är det viktigt att invånarna bidrar, menar Jacob Högfeldt. I kortversionen av klimatrapporten är minsking av matsvinn och att välja att gå, cykla eller åka kollektivt förslag på vad man kan göra som privatperson.
– Vi behöver utmana varandra inom det här området. Att en som bor centralt faktiskt använder de gång- och cykelvägar som vi har byggt. Från kommunens sida kanske vi bör synliggöra dem mer.
Hur kan de synliggöras?
– Jag hade velat se att vi målar stråken helt och hållet, så att cykelbanan till resecentrum får en färg och den till Tosterö blir blå till exempel. Jag tror att det hade gjort det lättare för föräldrar också, att kunna säga till sitt barn att följa exempelvis den blå vägen så kommer du rätt, framför Jacob Högfeldt.
Något som Jacob Högfeldt vill se mer fokus på är kollektivtrafiken.
Hur ska man, från kommunens sida, få folk att se kollektivtrafiken som ett hållbart alternativ med tanke på dagens problem med exempelvis försenade och bristande avgångar?
– Kollektivtrafiken måste vara tillförlitlig. Vi är oerhört kritiska och angelägna om att de instanser som sköter den regionala delen levererar det som efterfrågats, det vill säga robusta tågtider, att tågen kommer när de ska och att vi får den turtäthet vi eftersökt. Den lokala kollektivtrafiken med bussarna behöver tätare turer och fler turer på rätt ställen, där de ger effekt.