– Det är för kvinnor som befinner sig i en våldsam relation eller har varit i en våldsam relation, säger Daniel Eriksson, Strängnäs kommuns samordnare mot våld i nära relationer.
– Utgångspunkten är att man som utsatt kvinna inte ska känna att man är ensam, ibland kan det vara gott nog. Dessutom vill vi ge kunskap och information om vad våld i nära relationer är för något, samt hur man kan bli påverkad av det, fortsätter han.
Kommunen startade arbetet med kvinnogrupper redan 2017, men under pandemin har dessa träffar hållits digitalt. I och med att restriktionerna lättades i september kan de återigen mötas fysiskt.
– Nu gör vi ett omtag så att säga, det är jätteviktigt. På något sätt öppnar det ju för kvinnor att kunna gå på de här mötena.
I Strängnäs finns det numera två kvinnojourer, Måna och Smilla – på vilket sätt skiljer ni er från de ideella organisationerna?
– Vi är ju en myndighet så vi har ett ansvar kopplat till frågan men jag tror att ideella organisationer och kommunen kompletterar varandra i vår strävan efter att försöka komma till rätta med det här. Vi har samma mål i det avseendet, säger han.
Den första träffen är den 22 november. Planen är sedan att träffas en gång i veckan i ungefär tio veckor framåt. Mötena kommer hållas under ledning av Daniel Eriksson och Sheila Kjell.
– Tillsammans går vi igenom hela våldsprocessen i grupp. Vi bjuder även in aktörer från samhällets sida, polis, kriminalvård med flera, säger Daniel Eriksson.