Stora brister i krisberedskapen – övar för ökad trygghet

I Strängnäs har det för första gången hållits en övning i att sätta upp trygghetspunkter i händelse av kris eller samhällsstörning. "Det finns stora brister och de håller vi på att jobba med ", säger säkerhetschefen Patrik Jarenius.

Patrik Jarenius visar hur en trygghetspunkt skulle kunna utformas i en större lokal med belysning, som i en skola.

Patrik Jarenius visar hur en trygghetspunkt skulle kunna utformas i en större lokal med belysning, som i en skola.

Foto: Angelica Säfvenberg

Strängnäs2024-05-30 12:05

Personal från kommunen fick under onsdagen utbildning i att ställa i ordning olika typer av trygghetspunkter. En plats där invånare kan samlas och få stöd och kan vara allt ifrån en större lokal, container eller tält. Fokus under dagen var på nödvatten och reservkraft. 

– Vi håller på att höja beredskapen ganska rejält och att vi bedriver aktivt övningar och planering. Allt tar lite tid men vi ska ha det på plats så fort som möjligt, säger Patrik Jarenius, säkerhetschef i Strängnäs kommun.

Även personal från Västerås, Eskilstuna, Nykvarn, samt politiker och tjänstepersoner i beredskap hade bjudits in för att lära sig mer och för att utbyta erfarenheter med varandra. 

Vad är i dagsläget den största krisen som skulle kunna drabba Strängnäs?

– Den stora utmaningen är om det skulle bli ett stort avbrott i vattenförsörjningen. Det vi tränar på nu är riktigt svåra situationer, att få fram 30 platser där vi ställer upp tankarna och sen kunna få igång vattenförsörjningen till dessa platser, säger Patrik Jarenius.

Om endast Strängnäs skulle få problem med vattentillgången finns det möjlighet att få hjälp från grannkommuner. Men den stora utmaningen är om flera kommuner skulle drabbas samtidigt. 

undefined
Patrik Jarenius berättar att det är viktigt att tillsammans med andra kommuner kunna samarbeta i händelse av kris.

– För att kunna försörja dessa 30 platser med vatten behöver vi i sin tur tio lastbilar som kör dygnet runt och uppemot 40 lastbilsförare för att allt ska kunna fungera. Man får nog räkna med att det tar 24 timmar innan allt är på plats om det blir problem med vattnet.

Hur väl förbered är kommunen för en sådan situation?

– Det håller vi på att kartlägga nu och se över vilken personal vi själva har. Men det skulle kunna innebära att vi tecknar ett beredskapsavtal med ett lokalt åkeri.  

Något annat som han berättar att kommunen ser över just nu är tillgången på reservkraftverk, samt att skapa en långsiktig investeringsplan för att köpa in fler.

– På äldreboenden och kommunhuset finns det fasta reservkraftverk i dag. Vi kan reservkraftförsörja de viktigaste köken så att äldreboenden, förskolor och skolor får mat, men det finns stora briser och de håller vi på att jobba med. 

undefined
Enligt säkerhetschefen Patrik Jarenius behöver kommunen nu kartlägga vilka reservkraftverk som finns och hur många fler man ska köpa in.
undefined
I tanken så ryms 30 kubik vatten. En grå behållare rymmer en kubik vatten och det är behållarna som sen ställs fram som invånarna kan hämta vatten ifrån.

Varför har ni inte investerat i det tidigare?

– Det finns flera orsaker. Delvis på att beredskapsfrågor under många år var väldigt ointressant för många. Jag tror också att det beror på att säkerhetsavdelningen varit lite underbemannad i Strängnäs under en längre tid.

Tillträdet i Nato och världsläget bidrar också till att kommunen nu rustar upp. Trots att de har ett övergripande ansvar så tycker Patrik Jarenius att många kanske inte känner till vilket eget ansvar man själv har.

– Den enskilde invånaren förväntas klara sig upp till sju dygn. Om alla familjer i kommunen hade fyra till fem vattendunkar, mat för ungefär en vecka och vatten tillgängligt för ett dygn då är man väl förbered. 

Efter denna dag så kommer fler övningstillfällen anordnas ungefär en gång i halvåret. Nästa väntas bli i samband med beredskapsveckan i höst. Patrik Jarenius berättar att sprängningen den 6 februari på Svedjevägen i Finninge blev en påminnelse om trygghetspunktens betydelse. 

– Jag skulle generellt säga att Strängnäs är en trygg kommun. Vi har haft problem med sprängningar och skottlossning, det har alla städer och det nya Sverige vi lever i. Den händelsen har vi följt upp och nu genomför vi en trygghetsundersökning i området.

undefined
Tillgången på gatupratare, för att kunna informera invånarna var trygghetspunkter finns, var ett ämne som diskuterades under rundturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!