Kommunen är själv en av de stora ägarna av kustnära mark. Enligt Magnus Stuart (M), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, är det dock inte det egenintresset som driver fram överklagan:
– Vi har ett ansvar för kommunens totala utveckling. Vi ser att våra 44 mil Mälarkust är avgörande för att behålla en levande landsbygd, för besöksnäringen och näringslivsutvecklingen i stort. Utökningen begränsar den möjligheten.
Magnus Stuart fortsätter:
– Vi vänder oss emot flera saker. En är att regeringen precis gjort en utredning som heter Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd, som vi hoppas och tror ska ge just det. Det är då väldigt förvånansvärt att det här beslutet kommer nu, utan att man har avvaktat utredningen.
Enligt Länsstyrelsen i Södermanland ska det nya strandskyddet "långsiktigt trygga förutsättningarna för allmänhetens tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten".
Magnus Stuart igen:
– De värden som är viktiga att skydda ska skyddas, men det här är för generaliserande. Och om strandskyddet ändå ska utökas så vill vi att man tar fram en konsekvensbeskrivning av balansen mellan strandskydd och landsbygdens utveckling. Det saknas.
Att strandskyddet nu fått 200 så kallade enklaver som undantar befintliga hus och tomter från krav på strandskyddsdispens är inte nog, tycker kommunen.
Magnus Stuart vill dock inte säga om några särskilda områden ska pekas ut i överklagan, som kommunen bett att få komplettera senast den 15 februari.
– Vi vill i första hand behålla det strandskydd som gällde och sedan avvakta regeringens utredning. Som vi ser det finns det områden där strandskyddet ska vara oerhört starkt och andra områden där det kan vara mindre starkt.
Frågan om strandskyddet i Strängnäs kommun har drivits sedan 2009, då länsstyrelsen föreslog en utökning från 100 meter till 300 meter längs Mälarens stränder.
Det klubbades igenom 2013 och överklagades av 26 sakägare – bland annat Strängnäs kommun – som 2016 fick avslag av regeringen. En person drev dock ärendet vidare och 2017 fick länsstyrelsen bakläxa. Sakägarna borde ha informerats bättre om beslutet, slogs det fast.
Processen gjordes om och den 15 december 2020 kom beskedet: Strandskyddet utökas till 300 meter, utom på detaljplanlagt område. Det går även fortsatt att söka dispens.