Kommunen protesterar mot utebliven byggbonus

Ansökan kom in för sent, menar Boverket och nekar Strängnäs kommun en del av de 1,8 miljarder kronorna som ska gå till att få fart på bostadsbyggandet nästa år. Nu kräver kommunen att beslutet ska omprövas, eftersom sista ansökningsdagen var en lördag.

Strängnäs2016-11-30 17:31

I april införde regeringen ett statsbidrag för att hjälpa kommuner som tagit emot nyanlända invandrare att öka bostadsbyggandet. För att ta del av bidraget, eller "byggbonusen" som regeringen också kallar det, skulle kommunerna skicka in en skriftlig ansökan senast den 1 oktober.

Men Strängnäs ansökan kom inte in till Boverket förrän två dagar senare, måndagen den 3 oktober. Eftersom ansökan var sen beslutade myndigheten att Strängnäs inte skulle få några pengar. De 1,8 miljarder kronorna ska i stället fördelas över 111 andra kommuner.

Men det beslutet är felaktigt, anser Mikael Rojek som är chef för strategienheten på samhällsbyggnadskontoret i Strängnäs kommun. Han förklarar den sena ansökan med att sista ansökningsdatumet var på en lördag, och hänvisar till lagen om beräkning av lagstadgad tid. Där står det att om ett datum då något ska vara gjort är en lördag, får det ske nästa vardag i stället.

– Det är den lagstiftningen som gäller för alla myndigheter, säger han.

Det går inte att överklaga Boverkets beslut. Därför har nu samhällsbyggnadsnämnden skickat in en begäran till Boverket om att beslutet ska omprövas, och hänvisar till just denna lag.

Om kommunens krav gör någon skillnad är inte klart. De andra kommunerna har redan fått besked om hur mycket pengar de ska få, och utbetalningarna är tänkta att ske inom kort. Bland annat ska Eskilstuna få 41,7 miljoner kronor, Nyköping 13,8 miljoner och Katrineholm 11,5 miljoner.

– Vi vill ge Boverket en möjlighet att räta till det här. Men om det är så att de har gjort en miss är det troligtvis något som deras jurister måste titta på innan vi får ett besked, säger Mikael Rojek.

Han hoppas ändå att det finns en möjlighet att myndigheten ändrar sitt beslut, och det så snabbt som möjligt.

– Vi kan inte ta ansvar för om de har gjort fel. Om kommunen skulle tillämpa deras bedömning skulle ni på tidningen verkligen få mycket att skriva om.

Varför skickade ni inte in ansökan ett par dagar tidigare för säkerhets skull?

– Det är så klart alltid bra att skicka några dagar innan, men vi hade inte den tiden. När man ansöker om bidrag är det många uppgifter som måste anges, uppgifter som kommunen inte har i vanliga fall utan måste plockas fram manuellt. Vi satte i gång arbetet med den här ansökan redan innan sommaren men behövde använda all tid ända fram till deadline, säger Mikael Rojek.

För en kommun finns det många bidrag att söka; dels statliga bidrag men även till exempel EU-bidrag. Att ansöka om dem är ofta ganska tidskrävande, men det kan ge klirr i kommunkassan om det beviljas.

För att inte riskera att missa något bidrag är kommunen i full färd med att rekrytera en så kallad bidragscontroller. Det är en person som ska ha till uppgift att undersöka vilka bidrag som kommunen kan tänkas beviljas, och hålla reda på vilka datum ansökningarna ska vara inne.

– Men det hade inte förändrat något i det här sammanhanget i alla fall, eftersom vi anser att vi har följt lagen, säger Mikael Rojek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om