Kommunen rustar för att ta emot flyktingar

Var ska flyktingar som kommer till Strängnäs få plats? "Det här är familjer som kommer utan män och då ställs hårdare krav än 2015 på skola, förskola och boende", säger Lars Ekström från kommunledningen, som planerar för ett mottagande.

Människor, på flykt från Ukraina, väntar utanför en tågstation i Przemysl i sydöstra Polen. Bilden är tagen under onsdagen.

Människor, på flykt från Ukraina, väntar utanför en tågstation i Przemysl i sydöstra Polen. Bilden är tagen under onsdagen.

Foto: Markus Schreiber, TT

Strängnäs2022-03-03 04:47

Kriget i Ukraina

Strängnäs kommunledning fokuserar just nu både på att kunna ta fram information till medborgarna med tanke på världsläget med kriget i Ukraina och på att planera för ett eget flyktingmottagande, vilket tidningen har berättat tidigare.

– Vi är i en fas när vi samordnar och tittar på hur vi kan öka kapaciteten här för att ta emot flyktingar, säger kommundirektör Lars Ekström.

Han berättar att han under onsdagen har suttit i ett möte med Sveriges kommuner och regioner, SKR, där Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik informerade.

– Det lutar mot en fördelning av flyktingar i landet, berättar Lars Ekström.

Frågan är hur och var kommunen ska få fram boenden.

– Vi pratar om plan A som är akut och där det skulle kunna vara en idrottshall, plan B där människor kan bo i väntan på plan C som är en mer långvarig lösning.

undefined
Kommundirektör Lars Ekström berättar att kommunen kan ta lärdom av flyktingkrisen 2015. "Vi kan vara lite snabbare, men nu förstår vi vad en flyktingkris innebär."

Kan invånare som vill erbjuda hjälp med bostäder?

– Vi får återkomma till det men vi kommer absolut att vara intresserade av det.

Hur ska mat kunna serveras till flyktingar?

– Mat på kort sikt är något som vi planerar för. Just nu tänker vi kortsiktigt. Behöver vi få fram 100 portioner så löser vi det. Vi behöver inte ta in volontärer i det första skedet men vi tror att det på sikt är en bra modell att jobba med frivilligorganisationer.

Strängnäs kommun har erfarenheter från flyktingkrisen 2015. Då kom många, och framförallt yngre, män. Dagens kris innebär andra förutsättningar.

– Det här är familjer som kommer utan män och då ställs hårdare krav än 2015 på skola, förskola och boende och hur vi riggar det. Men Migrationsverkets bedömning är också att folk vill tillbaka om läget lugnar ner sig.

Människor som kommer till Strängnäs från Ukraina kan också behöva jobb.

– Det ser ut som att vi kan få hit människor med uppehållstillstånd och då behöver vi arbeta tillsammans med näringslivet för att få fram jobb, berättar Lars Ekström.

Vad drar kommunen för lärdomar från sitt arbete under flyktingkrisen 2015?

– Att vi kan vara lite snabbare men nu förstår vi vad en flyktingkris innebär. Vi ska vara snabbare med information om "Välkommen till Strängnäs" så att de som kommer hit får veta vad Strängnäs är för en plats, det missade vi sist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!