Det var på ett sammanträde i slutet av 2023 som nämnden beslutade att ansöka om ett uttag ur Anna och Axel Wåhlins fond.
– Utifrån underlaget vet vi att det här kostar oss 150 000 kronor, berättar kulturnämndens ordförande Jennie Larsson Tjernström.
Augusta Widebecks park mitt emot kommunhuset, innefattar egentligen tre konstverk – en betongfigur föreställande huvudpersonen, lampor samt en portal i laminerat säkerhetsglas. Samlingsnamnet är Augusta på spåret.
Det var just glaset i portalen som lockade till omfattande och upprepad skadegörelse. Även belysningen vandaliserades.
Till slut valde kommunen att gömma portalen under en presenning i väntan på beslut om hur situationen skulle hanteras.
Kulturkontoret och kulturnämnden kom fram till att medel skulle sökas från Anna och Axel Wåhlins fond för att förbättra och utveckla konsten.
– Konstverket har farit illa. Men vi vill ha det kvar. Alternativet var att riva, säger Jennie Larsson Tjernström.
– Men nu gick fondförvaltaren med på att ge oss pengar, tillägger hon.
Annars är fonden främst till för nya konstverk, inte underhåll.
Den Stallarholmsbaserade konstnären Ulrika Florin, som låg bakom orginalet, har arbetat fram en ny skiss där portalen ser helt annorlunda ut jämfört med det ursprungliga verket vilket invigdes 2009.
Ett lokalt företag har i en offert erbjudit sig att framställa en ny portal för 150 000 kronor.
– Det är ingenjörsfirma Bergvall-Leindahl som fått i uppdrag att återskapa Ulrika Florins konstverk i cortenplåt, säger Jannicke Fyhr, kulturprouducent.
Cortenplåt var just vad samma företag, som finns i Malmby och företräds av Ronnie Bergvall, använde sig av då man inför 2023 framställde beståndsdelarna till det historieberättande staketet vid Gripsholms värdshus.
– Det kommer att bli jättebra, säger Jennie Larsson Tjernström.
Jannicke Fyhr:
– Strängnäsborna får ge sig till tåls till våren, och vår förhoppning är att den nya skulpturen ska få stå ifred för förstörelser och åter lysa upp parken.
Augusta Widebeck var en stark förespråkare för lika rättigheter mellan kvinnor och män. Vid förra sekelskiftet drev hon en av landets telegrafstationer, belägen nedanför domkyrkan i Strängnäs.