Det var i december 2020 som Länsstyrelsen i Södermanland på nytt gav beskedet att strandskyddet i Strängnäs kommun ska utökas, från dagens 100 meter till 300 meter. Kommunen överklagade direkt, men begärde mer tid för att få utveckla sina skäl.
Nu har den i många stycken skarpa skrivelsen hamnat på regeringens bord. Enligt kommunen är länsstyrelsens beslut för allmänt, oproportionerligt och uppfyller inte ens lagens grundläggande krav på avvägning mellan olika intressen.
"Det faktum att Länsstyrelsen inte föreslagit undantag kring någon befintlig verksamhet inom 300-meterszonen utöver de bebyggda enklaverna ... synes tyda på en schablonmässig avvägning som inte uppfyller lagens krav", står det.
– Egentligen har de inte förändrat någonting sedan det förra beslutet från 2009. Det är generellt hållet och onyanserat, säger kommunstyrelsens vice ordförande Monica Lindell Rylén (S), som undertecknat överklagandet.
Enligt länsstyrelsen är en utvidgning motiverad med hänsyn till friluftsliv, djur och natur. Men kommunen har hela tiden hävdat att de värden som länsstyrelsen värnar om redan får skydd med den nuvarande strandskyddsgränsen.
Istället menar man att utvecklingen av den lokala besöksnäringen hotas av det nya beslutet.
Vilka områden tycker ni är särskilt viktiga att undanta från 300-metersregeln?
– Jag tror inte att jag kan svara på det i det här läget, utan för oss är det viktigt att vi kan få möjlighet att göra individuella prövningar framöver. Och det är klart att de prövningarna blir desto flera och kräver mer arbete för oss med det här nya förslaget, säger Monica Lindell Rylén (S).
Skulle det här sätta käppar i hjulet för majoritetens planer för utveckling av strandlinjerna?
– Till viss del, skulle jag säga. Vi har ju inte någon byggnation planerad, men det är klart att vi inte känner att vi får möjlighet att utnyttja vår attraktivitet som kommun utifrån den här utökningen.
Kommunen menar också att länsstyrelsens beslut går på tvärs med den nyligen framlagda statliga utredningen om strandskyddet, där ett mål är att det ska bli enklare att bygga strandnära på landsbygden. Nu hoppas man att regeringen kommer att ta hänsyn till utredningens slutsatser.
– Det känns som att allt skulle kunna hända, säger Monica Lindell Rylén (S).
Utöver kommunen har 22 sakägare överklagat beslutet.