Kommunen underlättar för krogar med alkoholservering

"Vi kanske kan förlänga öppettiderna, åtminstone fredag och lördag." Så säger Simon Varli som driver Grekisk taverna i centrala Strängnäs.

Simon Varli på Grekisk taverna: Från och med nästa vecka ska vi försöka hålla öppet lite längre på fredagar och lördagar."

Simon Varli på Grekisk taverna: Från och med nästa vecka ska vi försöka hålla öppet lite längre på fredagar och lördagar."

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2021-02-18 20:54

Tidigare i veckan gick Strängnäs kommun ut med att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutat att ändra sina bestämmelser om vad som ska gälla lokalt.

Den nya tolkningen innebär att krogar med serveringstillstånd inte behöver stänga igen en stund och sedan öppna på nytt om de vill fortsätta erbjuda mat.

Från och med den 16 februari gäller därmed samma förutsättningar för krogar med och utan alkohol på menyn.

Alkohol får inte serveras efter klockan 20 och måste vara bortplockad från borden en halvtimme senare. Undantag gäller för folköl.

– Beskedet är ju helt nytt, och det är svårt att uttala sig direkt. Men vi försöker nog att hålla öppet lite längre än till 20.30 i varje fall på fredagar och lördagar.

– Det kanske kan locka lite extra middagsgäster om de vet att de får sitta kvar längre, funderar Simon Varli.

Grekisk taverna håller öppet fem dagar i veckan – trots höstens besked om att alkoholserveringen skulle upphöra vid 22, för att sedan ändras till 20.

– Läget är fortfarande jättelugnt. Vi ligger på cirka 50 procent av den normala omsättningen så här års. Vi säljer en del mat för avhämtning, men bortfallet är stort.

I fjol räddades Grekisk taverna av sin långa sommarsäsong utomhus.

Helena Sandberg, som tillsammans med maken Tobias Bergman driver Rakstugan i Mariefred, tror inte att kommunens nya tolkning kommer att ha någon stor inverkan på verksamheten.

– Nej, Rakstugans tillstånd sträcker sig bara till 21.30 ändå, konstaterar Helena Sandberg.

– Det är skönt att vi inte behöver hetsa iväg folk. Men vi får inte utrymme för någon extra sittning.

När restaurangen, som håller öppet sex kvällar i veckan, är fullbokad hinner uppåt 20 gäster avnjuta måltider. Fler får inte plats på grund av rådande restriktioner.

– Även när uteserveringen kan börja användas får vi bara ta emot knappt tio personer samtidigt, som det ser ut nu, berättar Helena Sandberg som tycker att lokalborna stöttar Rakstugan.

Lenny Söderlund som sedan sommaren 2020 driver Värdshuset Gripen kommer inte att hålla öppet senare än vad fallet är nu.

– Jag tycker generellt att det är bra att de försöker komma med förbättringar. 

– Dessvärre hjälper detta inte särskilt mycket. Att dessutom gå fram till en gäst och ta bort dennes dryck som ännu inte är uppdrucken trots att man inte stänger kommer skapa irritation och eventuella utfall med att gästen inte längre känner sig välkommen. Detta kan innebära en tråkig upplevelse för både gästen och personalen. Så personligen tror jag inte på detta.

Berit Rydberg är alkoholinspektör på Strängnäs kommun.

– De som vissa veckodagar vill hålla öppet längre än 20.30 när alkoholen försvunnit från serveringslokalen får höra av sig till oss i förväg, dagen innan före klockan tolv alternativt på fredagen före klockan 12 om det gäller en lördag eller söndag, så att vi kan underrätta polisen som också har ett tillsynsansvar enligt alkohollagen. De kan anmäla flera dagar samtidigt men inte tills vidare, säger hon.

Hur länge får de ha öppet?

– Så länge som de i vanliga fall har serveringstillstånd, för Grekisk taverna är det 01.00 som gäller inomhus.

Vad förväntas de göra med alkoholen efter 20.30?

– Den får inte vara kvar i lokalen där gästerna vistas, varken på borden eller i baren.

Men säg att du har ölkranar, dessa kan man väl inte montera bort högst tillfälligt?

– Nej, men de kan stängas av.

Serveringstillstånd

Efter klockan 20.00 får inte alkohol serveras. Klockan 20.30 ska all alkoholhaltig dryck vara bortplockad från borden. Undantag gäller för folköl.

Restaurangerna är också skyldiga att ta bort all alkoholhaltig dryck från serveringsytan, det betyder ytor där gästerna får vara.

Gästerna är välkomna att sitta kvar under tiden.

Den restaurang som fortsätter med servering av alkoholfria drycker och folköl efter klockan 20.00 ska erbjuda ett matutbud med minst ett par maträtter. 

Källa: Strangnas.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!