Kommunen vädjar om hjälp med båtvrak: "Behöver premie"

Strängnäs kommun består av 44 mil strandlinje. Då finns förstås risken att en och annan fritidsbåt lämnas vind för våg. "Jag har kontaktat Havs- och vattenmyndigheten, vi skulle behöva en skrotningspremie", säger VA- och avfallsstrategen Kristina Svinhufvud.

En och annan fritidsbåt som sett sina bästa dagar blev i slutet av förra veckan upphämtade av Strängnäs kommun för vidare transport till tillfälliga kyrkogården i Eldsund.

En och annan fritidsbåt som sett sina bästa dagar blev i slutet av förra veckan upphämtade av Strängnäs kommun för vidare transport till tillfälliga kyrkogården i Eldsund.

Foto: David Noreen

Strängnäs2020-12-22 06:57

Förra veckan gjorde personal från teknik- och servicekontoret sin årliga runda för att samla ihop icke önskvärda båtar.

– Det brukar till 98 procent handla om roddbåtar. Oftast har vi inte lyckats få fatt i ägaren, trots att vi långt tidigare märkt de aktuella båtarna med lappar, säger Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef.

undefined
Ett upplag för oönskade fritidsbåtar finns i Eldsundsområdet väster om Strängnäs. Där kan även inaktuella trafikmärken tillfälligt hamna.

– Kommunen värnar om miljö och strandlinje. Därför städar vi upp, även om vi helst vill att folk själva tar hand om sina båtar, fortsätter han.

I städpatrullen ingick bland andra David Noreen.

– Vi hade hjälp av traktor och lastbil. Men ibland kan det vara tufft, som när vi först ska släpa båtar längs med någon "kostig", säger han.

Insatserna gjordes främst vid Mudderholmarna i Mariefred och på Tosterön – Sundby park och Mälarvägen.

undefined
David Noreen var ute och hämtade tillspillogivna fritidsbåtar i förra veckan, bilden är tagen i ett annat sammanhang.

– Inne i Strängnäs, vid Tosteröbron, låg båtarna snyggt och prydligt. Men på andra sidan sundet såg det bitvis mera rebelliskt ut, säger David Noreen.

– Många båtar ligger i vattenbrynet, skaver mot stenar och tar in vatten. De som inte är märkta tar vi hand om, berättar han.

Kristina Svinhufvud, VA- och avfallsstrateg:

– Om båten är i icke sjödugligt skick men fortfarande flyter får vi inte göra någonting. Det är först när den börjar sjunka som vi kan agera.

De båtar som nu i december hämtades upp transporterades till den tillfälliga "kyrkogården" i Eldsund.

Enligt David Noreen finns nu ett 30-tal före detta fritidsbåtar på hög där.

– Ja, de mellanlandar i Eldsund, berättar Anders Ekman.

undefined
Kristina Svinhufvud hoppas att bidrag från Havs-och vattenmyndigheten ska hjälpa kommunen att skrota övergivna båtar på ett snabbare sätt.

Det är här som Kristina Svinhufvud kommer in i bilden.

– Privatpersoner har kunnat söka pengar för en skrotningspremie, nu hoppas jag att Havs- och vattenmyndigheten kan ge oss som kommun samma chans. Vi skulle också behöva en premie, med tanke på Strängnäs långa strandlinje, säger hon.

– Jag har uppvaktat myndigheten och de skulle ta frågan vidare, fortsätter Kristina Svinhufvud, med ett förflutet på Naturvårdsverket.

Båtarna som berättigar till premie ska vara minst tre meter långa och väga mellan 200–3 000 kilo. Ägaren betalar dock för transport till återvinningscentral och eventuella saneringskostnader. Aktuellt erbjudande gäller fram till 31 december. Om det återkommer 2021 är i skrivande stund oklart.

Tidningen har sökt Lisa Bredahl Nerdal på nämnda myndighet för kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!