Kommunen vill ha dialog med minoritetsgrupper

Judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar bjuds in till diskussion om kommunens minoritetsarbete.

Den 7 november hÄlls ett möte om kommunens minoritetsarbete, inför de mÄl och riktlinjer som ska faststÀllas. Personer som identifierar sig som nÄgon av de nationella minoriteterna Àr inbjudna.

Den 7 november hÄlls ett möte om kommunens minoritetsarbete, inför de mÄl och riktlinjer som ska faststÀllas. Personer som identifierar sig som nÄgon av de nationella minoriteterna Àr inbjudna.

Foto: John Henzlert

StrÀngnÀs2019-10-28 07:15

Lagen om nationella minoriteter och minoritetssprÄk sÀger bland annat att de fem nationella minoritetsgrupperna ska kunna behÄlla och utveckla sin kultur och att deras sprÄk ska skyddas och frÀmjas.

Sedan Ă„rsskiftet stĂ€ller lagen hĂ„rdare krav pĂ„ kommuner, som mĂ„ste ha mĂ„l och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. StrĂ€ngnĂ€s kommun ska nu ta fram detta – och vill ha synpunkter frĂ„n de berörda.

– Jag ska ta fram ett förslag pĂ„ hur vi ska uppfylla lagens krav, sĂ€ger kommunens utredare Cecilia Boström, som hittills inom sitt uppdrag har gjort besök i kommunala verksamheter som kommer i kontakt med frĂ„gan.

NÀsta steg Àr ett dialogmöte i kommunhuset den 7 november. De högsta politikerna kommer att delta, likasÄ personer som jobbar inom exempelvis modersmÄlsundervisning och Àldreomsorgen.

– Vi har en sverigefinsk förening i Åkers styckebruk och en romsk kulturförening i StrĂ€ngnĂ€s. Jag har skickat inbjudan pĂ„ vĂ„r hemsida till dem och hĂ„ller ocksĂ„ pĂ„ att sĂ€tta upp affischer, sĂ€ger Cecilia Boström.

Det Àr upp till individen att avgöra om hen ingÄr i en nationell minoritet. Statistik visar att 12,8 procent av kommuninvÄnarna sjÀlva Àr födda i, eller har en förÀlder eller far- eller morförÀlder som Àr född i, Finland.

– Det Ă€r det som gĂ„r att hitta officiellt, i Sverige för vi ju inte statistik över etnicitet. En uppskattning frĂ„n den romska föreningen Ă€r att gruppen i StrĂ€ngnĂ€s bestĂ„r av ett hundratal personer, sĂ€ger Cecilia Boström.

Karta: StrÀngnÀs kommunhus
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!