Den aktuella tomten ligger i Härad, i samma planområde som den mark som redan ägs av kommunen. Där har kommunen haft färdigplanerad industrimark sedan 1994, men har under åren bara lyckats sälja två fastigheter där det i dag bedrivs mindre verksamheter.
Den tomt man nu vill köpa omfattar cirka 15 000 kvadratmeter mark. I dag ägs den av OK–Q8 AB. Men någon mack har det aldrig blivit på fastigheten. Platsen ligger precis intill påfarten på E 20 i riktning mot Eskilstuna. Fastigheten heter Näsbyholm 3:41.
Kommunstyrelsen ska fatta beslut om att godkänna en uppdaterad projektplan för en del av Härads Kyrkby 7:6. I projektplanen ingår att köpa den aktuella marken för 4,5 miljoner kronor. Fastighetsägaren har erbjudit kommunen att köpa marken.
Kommunen har alltså redan osåld industrimark i området. Frågan är varför förslaget är att köpa mer mark när intresset har varit lågt?
– Dels har vi kanske inte marknadsfört det ordentligt, det ska vi försöka att bli bättre på. Dels har det blivit ett lite större intresse för de här mindre tomterna där vi har försökt att styra verksamheter upp mot Gorsingeberget. Men nu ser vi att vi har annan mark att tillgå som kan vara mer lämpad för små verksamheter, säger Peter Nordström, exploateringsingenjör på Strängnäs kommun.
Han säger också att fastighetspriserna på Gorsingeberget är mycket högre.
– Den här marken i Härad blir lite billigare eftersom man inte har samma utbyggnadsbehov. Mycket infrastruktur finns redan på plats.
Tanken är alltså att kommunen ska köpa OK–Q8:s tomt, stycka upp den och sälja mark till mindre verksamheter – och gå plus på affären. Enligt förslaget på uppdaterad projektplan förväntas överskottet bli 1,9 miljoner kronor till och med år 2030.
Tomterna som säljs ska vara på 2 000 till 10 000 kvadratmeter.
I handlingarna inför kommunstyrelsen står det att "ärendet knyter an till antagen riktlinje för strategiska markköp i Strängnäs kommun".
Varför är det ett strategiskt markköp?
– Det handlar om att hitta mark som passar in i de utvecklingsplaner vi har. Om vi hittar mark som redan är planlagd för ett ändamål där vi ser att vi kan få avsättning av marken, så blir det en bra strategi att köpa marken.
Detaljplanen för både den mark som kommunen redan äger och marken kommunen kan köpa är från 1994. En fråga som inte utreddes då är hur naturvärden ska hanteras.
– I den delen som kommunen redan äger finns det en liten åkerholme, något dike och stenmurar som är förknippade med naturvärden. Dessa behöver man antingen spara eller göra andra åtgärder och få dispens för att ta bort dem. Där finns en del arbete kvar att göra för att hantera de frågorna.
Den mark som kommunen redan äger är i dag jordbruksmark.
– Frågan om åkermark är redan hanterad i samband med detaljplanearbetet, säger Peter Nordström
Kommunstyrelsen fattar beslut om den uppdaterade projektplanen, och därmed även markköpet, onsdagen den 12 februari.