Kommunen vill kunna spärra av parker och badplatser

Badplatser, parker och torg ska kunna spärras av om smittskyddet kräver det. Det enligt ett förslag i kommunstyrelsen. "En nästintill otänkbar åtgärd", säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Badplatser och parker nämns i förordningen om möjliga områden som kan stängas – om akuta behov uppstår. Bilden visar Visholmen under förra sommaren.

Badplatser och parker nämns i förordningen om möjliga områden som kan stängas – om akuta behov uppstår. Bilden visar Visholmen under förra sommaren.

Foto: Johannes Ernstberger

Strängnäs2021-04-28 11:50

Smittspridningen i Sörmland är i nuläget en av de högsta i Europa. För att kunna minimera trängsel utomhus under sommaren ska kommunen nu få en laglig grund för att stänga avgränsade områden i Strängnäs.

Enligt Jacob Högfeldt är det dock enbart en proaktiv åtgärd för att ge kommunen rätt befogenheter.

– Ett sådant beslut kommer att föregås av en påtaglig diskussion och analys från de som är sakkunniga, förklarar han. 

Räknar du med att det kommer att behövas under sommaren?

– Nej, det gör jag inte. Men jag vill inte hamna i ett läge där vi anser att det skulle kunna vara ett verktyg för att begränsa smittspridningen och sedan behöver gå till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen för att fatta beslutet. Jag vill ha delarna på plats.

Vilka områden som skulle kunna bli aktuella vill inte Jacob Högfeldt gå in på. 

– Jag vill inte spekulera om det.

I den nationella förordningen som trädde i kraft i mars nämns vistelse i en park eller på en badplats. Viktigt är att platsen är tydligt geografiskt avgränsat och att det finns en påtaglig risk för trängsel.

Även tidsmässigt har ett sådant beslut gränser. Det får gälla under högst två veckor.

Det skulle kunna vara en rejäl begränsning av medborgares friheter, ser du några risker med det?

– Nej, jag skulle vilja vända på det. Det är ett trubbigt verktyg och det kommer bara att användas i det fall en samlad bedömning pekar på att det kan begränsa smittspridningen. Jag hoppas att man i så fall som invånare förstår att det är i allas vårt bästa intresse, svarar Jacob Högfeldt.

Inte heller oppositionsrådet Mia Nerby (C) oroas av de utökade befogenheterna.

– I nuläget gör jag inte det. Tanken är att det främst ska användas vid någon form av kris. Det är ingenting som man tar till bara för att, utan det ska verkligen finnas skäl för det.

Oppositionen är enig om att möjligheten att kunna stänga områden kan behövas.

– Det var ingen som hade några invändningar där, säger Mia Nerby.

Hon hänvisar till att ett sådant förbud bara får tillämpas med strikta begränsningar.

– Man kan inte bara använda det när det har uppstått en folksamling, utan kruxet är att man måste rita in exakt på en karta var det ska gälla.

Frågan om vistelseförbud tas upp i kommunstyrelsen den 28 april. Befogenheterna behöver även godkännas av kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!