Att Pfizers lokala anläggning fungerar som den ska är avgörande för att minimera risken för haveri. Ett haveri av allvarligare karaktär kan riskera att det blir produktionsstopp i flera timmar. I värsta fall kan en hel batch av tillverkade produkter behöva kasseras, vilket innebär att flera miljoner kronor går förlorade.
För att minimera risken för detta har man valt att satsa på ny utrustning från SPM.
Tidningen träffar Jakob Holmlund, Director Engineering & EHS på Pfizer, och Rikard Svärd, Global Sales Director på SPM, i Pfizers lokaler i Strängnäs för att få en genomgång av hur de nya avancerade produkterna från SPM kommer att fungera.
Rikard Svärd berättar om bakgrunden till samarbetet:
– Vi har haft kontakt i flera år egentligen men i det här projektet var det Jakob som var den som frågade oss om vi skulle vilja inleda ett samarbete, säger han.
Samarbetet går i stora drag ut på att SPM kommer att installera ny utrustning för att övervaka driftskonditionen på de ventilationsaggregat som förser Pfizers produktionsanläggning med luft som uppfyller kraven.
– Vi har en del utrustning från SPM som installerades för flera år sedan. Pfizer har haft som strävan att förbättra tillförlitligheten på anläggningen, och ett sätt att göra det är med just den här typen av utrustning, säger Jakob Holmlund.
Den nya utrustningen kommer att göra det avsevärt mycket lättare för Pfizer att se hur aggregaten mår. Främst är det identifieringen av slitna lager i fläktar och motorer som är det viktigaste att hålla koll på och byta ut i god tid.
– Tillsammans har vi gjort en kritikalitetsbedömning kring vilka delar i systemet som räknas som kritiska. Sen har vi gemensamt planerat hur mätning ska utföras och hur mätutrustningen ska monteras, säger Rikard Svärd.
Utrustningen från SPM fungerar på det sättet att den mäter maskinernas vibrationsnivåer kontinuerligt med hjälp av sensorer installerade på fläktar och motorer. Mätresultaten ger en tydlig bild av hur dessa delar mår och låter underhållsavdelningen då med hjälp av den informationen ta beslut om planerade underhållsåtgärder i god tid innan något riskerar att gå sönder och orsaka stopp i produktionen.
Jakob Holmlund fortsätter:
– I nuläget behöver vi koppla in oss manuellt med analysinstrument för att undersöka ventilationssystemens tillstånd. Det görs två gånger per år eller när vi misstänker att något inte står rätt till. Med den nya utrustningen kommer vi istället kontinuerligt kunna mäta maskinernas tillstånd.
Den nya utrustningen är planerad att installeras under ett planerat produktionsstopp i sommar.
Kommer det här nya systemet göra att det blir färre produktionsstopp överlag?
– Kanske inte färre stopp, men framförallt mer planerade stopp. Sådana är alltid mycket bättre än oförutsedda stopp.
Hur kommer det sig att det blev just SPM som ni bestämde er för att samarbeta med?
– SPM är världsledande inom den här tekniken med över 50 års erfarenhet. Det är också viktigt för oss att främja det lokala näringslivet och samarbeta med företag här i Strängnäs för att bidra till regionens utveckling och arbetsmarknad, säger han och fortsätter:
– Vi och SPM är mycket framstående inom våra respektive branscher och det känns mycket positivt att vi hittar områden där vi kan samarbeta.