Stefan väntar än på inflytt i kommunens sommarstuga

För några år sedan hamnade paret Welander först i kön för kommunens sommarstugor – men de har fortfarande inte flyttat in. "Det jobbigaste är ovissheten om det blir något eller inte", säger Stefan Welander. Väntan beror på att en renovering ännu inte har påbörjats.

Stefan Welander och hans hustru Margareta är trötta på att vänta på ett besked om inflytt. "Vi är luttrade nu, så vi har väl mer eller mindre gett upp", säger han.

Stefan Welander och hans hustru Margareta är trötta på att vänta på ett besked om inflytt. "Vi är luttrade nu, så vi har väl mer eller mindre gett upp", säger han.

Foto: Fanny Lindblad

Strängnäs2022-07-26 04:45

För tre år sedan såg gräsmattan välskött ut och rabatter med pioner växte längs med grusgången, berättar Stefan Welander. 

– Nu ser det ut som ett ödetorp, säger han. 

I flera år har han och hans hustru Margareta stått i kö för att få flytta in i en av kommunens sommarstugor. 

– Vi är två pensionärer, så vi hade sett fram emot att få en sommarstuga ganska nära stan och med en rimlig hyra. 

Vid årsskiftet till 2021 blev en av stugorna ledig. Men ännu väntar de på ett inflyttningsdatum. 

– Vi fick besked om att det skulle göras i ordning, men de sa inte när. Vi är trötta på att det inte kommer till skott, säger han. 

undefined
Stefan Welander bor i en lägenhet tillsammans med sin hustru i centrala Strängnäs. "Vi har bott på landet tidigare och saknar det mycket", säger han. Här syns han framför köksingången som börjar tas över av växtlighet.

Stugan ligger i Eldsund och är ett av fyra torp som kommunens mark- och exploateringsenhet äger och förvaltar, berättar Marija Lagerfelt på enheten. De har även knappt tio permanentbostäder som både finns i Eldsund och närmare centrum. 

– De bostäderna vi hyr ut är inköpta för att vi vill ha tillgång till marken, så de hyrs ut utan besittningsskydd. Så om kommunen någon dag behöver komma åt marken ur exploateringssyfte har vi inte skyldighet att hitta ett nytt boende åt hyresgästerna. Men det kompenserar vi för genom att det är förmånliga hyror, säger hon. 

Anledningen till att paret Welander behövt vänta beror på att fastigheten inväntar renovering. 

– I samband med att den förra hyresgästens avtal löpte ut uppmärksammades stora renoveringsbehov, bland annat att elen ska ses över, dåliga ytskikt, viss ohyra och dessutom saknas vatten. Det måste ses över och göras åtgärder. På grund av pandemin har det dragit ut på tiden och det har varit manfall på mark- och exploateringsenheten, så vi har behövt prioritera andra ärenden. Eftersom vi inte är ett fastighetsförvaltande bolag har det hamnat lite längre ner i prioriteringsordningen, säger Marija Lagerfelt. 

undefined
"Hur omfattande renoveringen ska bli är något som vi tillsammans med entreprenörer och arbete- och serviceenheten ska se över", säger Marija Lagerfelt på mark- och exploateringsenheten.

Varför kan inte Welanders bo där tills ni kan påbörja en renovering? 

– Kommunen har gjort bedömningen att huset inte är i skick för att hyras ut.

Hon beklagar att arbetet har dragit ut på tiden och hoppas att ett besked kan ges år 2023. 

– Men jag kan inte lova det, vi vet inte heller hur mycket som vi måste göra. Dyker det upp något annat torp så står dem först i kön till det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!