Kommunens trygghetsarbete på paus under pandemin

Färre trygghetsvandringar och inställda medborgardialoger. Coronapandemin gjorde att kommunens trygghetsarbete kom av sig under 2020.

Trygghetssamordnaren Marita Andersson hoppas att verksamheten kan bli mer som vanligt i höst.

Trygghetssamordnaren Marita Andersson hoppas att verksamheten kan bli mer som vanligt i höst.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2021-03-05 17:04

Temakvällar, medborgardialoger och trygghetsvandringar. Strängnäs kommuns trygghetssamordnare Marita Andersson hade kalendern fullbokad vid början av 2020. Men sedan kom pandemin, och det mesta fick vänta. 

– Vi blev ju lite lamslagna överlag. Min ambition är alltid att vara ute och träffa invånarna. Men det är mycket som har fått ligga på vänt, säger Marita Andersson. 

En del möten har gått att ha digitalt, medan andra fått ställas in helt. Bland annat var det tänkt att Marita Andersson skulle vara ute bland pensionärer och prata förebyggande om brand och bedrägerier, men det fick stryka på foten. 

– Det är väldigt synd, för just bedrägerier är vanligt förekommande bland de äldsta av våra äldre. Och de når man inte så lätt digitalt.

En viktig del i kommunens arbete med tryggheten har varit att genomföra så kallade trygghetsvandringar tillsammans med medborgarna. Ambitionen har varit att genomföra fyra trygghetsvandringar på olika platser i kommunen varje år. Men under 2020 blev det bara tre. 

– Oftast handlar det om att identifiera platser som har dålig belysning eller där trafiksituationen gör det otryggt. Vi hann med en vandring i Finninge innan pandemin slog till, och två vandringar med ungdomar i höstas.

I planeringen för året finns än så länge en trygghetsvandring, i Åkers styckebruk, med. Men något datum är inte satt ännu.

Marita Andersson säger att hon hoppas på att komma ut mer i höst. 

– Vi står i startgroparna, säger hon.

Trygghetsvandringar

Trygghetsvandringar är ett sätt att undersöka hur människor använder och trivs i sin närmiljö. En grupp människor går tillsammans genom ett område, som är bestämt i förväg, och tittar på det ur ett trygghetsperspektiv. Alla synpunkter ska samlas in och följas upp, både det som behöver fixas och det som fungerar bra. I Strängnäs kommuns medborgarlöfte betonas Trygghetsvandringar som en viktig aktivitet för att göra kommunen till en tryggare plats att leva och bo i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!