"Kopplingen till Strängnäs förloras"

Vänsterpartiet riktar nu kritik mot kultur- och fritidsnämndens utspel om att avveckla museisamlingen. – Det var inte en inställning vi hade förväntat oss från kulturnämnden, säger gruppledare David Aronsson, och syftar på ledamöternas resonemang om värdet på föremålen.

Foto:

Strängnäs2015-06-26 11:57

Presidiet i kultur- och fritidsnämnden – Lars Larsson (M), Göran Svärd (S) och Catharina De Geer (KD) – berättade för tidningen i förra veckan att de vill avveckla magasinet i Sundby där runt 10 000 föremål finns förvarade.

Anledningarna är flera. Kulturpolitikerna menade att hyrespengarna, 600 000 kronor, kan läggas på annan verksamhet. Föremålen är inte värda så mycket, enligt ledamöterna, och kvalitén varierar. En avveckling skulle innebära att länsmuseet tar över en del av föremålen. Vad som händer med resten är oklart. Kanske kan föremålen säljas eller auktioneras ut, resonerade presidiet.

Det är just resonemanget kring vad som är värdefullt som förvånar David Aronsson.

– Frågan måste lösas såklart, men att inställningen är som den är, att samlingens värde i pengar diskuteras i stället för samlingens värde för kommunmedborgare, det hade vi inte förväntat oss. Vi vill också ha en aktiv användning av föremålen, men att det skulle innebära en avveckling känner vi en motsättning inför, säger han.

Vänsterpartiet vill i stället att Multeum byggs ut och att föremålen visas där. Men presidiet i kultur- och fritidsnämnden menar att folk helt enkelt inte är tillräckligt intresserade för att en sådan utbyggnad skulle komma i fråga. Ointresset var anledningen till att Strängnäs stadsmuseum stängde på 1990-talet, menar de.

– Vi har budgeterat för en utbyggnad av Multeum på det sättet som var tänkt från början, med en permanent museidel och lagerdel, direkt kopplad till Multeum. Då kommer vi runt problemet med få besökare, besökarna är redan på plats.

David Aronsson menar att samlingen kommer att urholkas om länsmuseet tar över, eftersom det inte tar emot sådana föremål som redan finns i samlingen. Dessutom, menar David Aronsson, vill Strängnäsbesökare se vad som finns i Strängnäs, de åker knappast till Nyköping för att se Strängnäsföremål.

– Kopplingen till Strängnäs förloras helt. Att vardagsföremål skulle vara ointressanta för folk, det tror helt enkelt inte vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om