I strafföreläggandet redovisas elva olika fall av otillåten miljöverksamhet mellan år 2021 och 2023 på avloppsreningsverket och på Kvitten.
Samtliga fall på reningsverket indikerar olika tidsperioder då gräns- och månadsmedelvärdet för totalfosfor, syreförbrukande substans (BOD7) eller totalkväve överskridits.
Varje instans visar på under vilken tidsperiod som värdet överskridits. I tre fall är det mängden totalfosfor som har överskridits.
Under hela 2022 överskreds också årsmedelvärdet för totalkväve – den maximalt tillåtna värdet på 15 milligram per liter vatten överskreds med bara ett milligram per liter.
Likaså låg kvartalsmedelvärdet precis på gränsen till för högt för syreförbrukande substans i vattnet under årets första månader 2023. Gränsen på 10 milligram per liter vatten överskreds även där med en milligram per liter.
Kjell Andersson, vd för Esem/Sevab, säger att överskridandena beror på skärpta krav på hur mycket av ovan nämnda ämnena man får släppa ut.
– Det har gjorts många utredningar på hur vi ska hantera de här kraven på bästa sätt. Vi har bland annat landat i att avveckla Mariefreds avloppsreningsverk och leder i stället om det avloppsvattnet till reningsverket i Strängnäs, där vi stärker upp reningsverket med stora investeringar. Det projektet pågår för fullt just nu.
– Vi släpper inte ut mer än vad vi gjort tidigare, utan det är helt enkelt skärpta krav.
Hur kommer det sig att det inte hunnit bli klart i tid till att kraven skärpts?
– Det är för att det är så stort projekt. Vi pratar om flera hundra miljoner i investeringar. Sådana beslut kan man inte bara ta utan att man först verkligen reder ut vad som är det bästa alternativet, så det var en lång process att komma igenom. Det har inte heller varit några direkta förseningar, utan vi har jobbat på för fullt för att komma ikapp kraven.
På Kvitten är det gränsvärdet för mellanlagring av farligt avfall som överskridits vid 44 tillfällen under 2021 och vid 50 tillfällen under året därpå.
Boten i det fallet var helt väntad, berättar Kjell Andersson.
– Det var ett medvetet val att hantera större volymer av det som klassas som farligt avfall än vad vi har tillstånd för. Detta har vi gjort för att helt enkelt inte riskera att avfallet hamnat i skog eller liknande i stället för hos oss.
2017 skärptes kraven för vad som klassas som farligt avfall, berättar Kjell Andersson, vilket gjorde att Sevab behövde söka tillstånd för att hantera större volymer av detta på avfallsanläggningen.
– Tidigare var det mest sprayburkar med hårfärg och sådant som räknades. Vi sökte tillståndet redan 2018, men det är en lång process med många remissinstanser för att få det godkänt. Det dröjde ända till 2023 innan vi fick det, säger han.
På grund av dessa miljöbrott måste nu Sevab betala företagsböter på totalt 400 000 kronor – där 300 000 av dessa kommer från överträdelser kopplade till avloppsreningsverket och 100 000 från överträdelser på Kvittens avfallsanläggning.
Dessa böter måste godkännas av Sevab. Om det inte görs kan åklagare väcka åtal och pröva ärendet i domstol i stället. Kjell Andersson meddelar att i bägge fall har böterna redan godkänts.
– I boten som rör Kvitten har vi även lyckats få den nedskriven från ungefär 175 000 kronor till 100 000 efter samtal med polisen och åklagaren.