Enligt kravet från miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ska markägaren nu ta bort jordmassorna, köra dem till en godkänd deponi och återställa marken till ursprungligt skick. Annars kan lantbrukaren tvingas böta 1,5 miljoner kronor.
De Mälarnära massorna uppmärksammades först i oktober 2019, då kommunens miljöenhet efter flera tips gjorde en tillsyn på fastigheten. Där hade markägaren börjat sprida ut stora mängder fyllnadsmassa för att utöka sin jordbruksareal.
Han kunde då visa ett intyg från LMAG som visade att jorden, som lagts 100–150 meter från strandlinjen, var ren. Kommunen nöjde sig och avslutade ärendet.
I januari 2020 kontaktades kommunen av polisen. Det hade då upptäckts att de aktuella jordmassorna kom från Eskilstunabolaget LMAG, som utreddes i den uppmärksammade batteriskandalen och kort därefter gick i konkurs.
På uppmaning av polisen togs nya prover.
Jordmassorna visade sig då i själva verket vara giftiga, med förhöjda halter av olika metaller och den miljö- och hälsoskadliga industrikemikalien PCB. Analysen visade dock ingen så kallad black mass, nermalda batterier som under skandalen visade sig ha blandats med jord och sedan spridits i åkrar i Kumlatrakten, Örebro, Eskilstuna och Torshälla.
Markägaren i Strängnäs kommun – som anser sig lurad av LMAG – polisanmäldes misstänkt för miljöbrott, men en åklagare konstaterade att det inte fanns bevis för vare sig brottsligt uppsåt eller brottslig oaktsamhet.
I oktober visade ett laktest att det finns risk att föroreningarna sprids i mark och vatten. Nu kräver miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att massorna tas bort inom ett halvår.
Av beslutet framgår att kommunen varit i kontakt med LMAG:s konkursbo, som saknar medel till en sanering. Därmed riktas nu kravet mot markägarens bolag, som lät frakta dit jordmassorna.
Nämndens ordförande Magnus Stuart (M):
– Beslutet är fattat utifrån den lagstiftning som finns i miljöbalken. Vi har inte behövt sitta och klia oss i huvudet hur vi ska hantera frågan. Det är tydligt reglerat.
Enligt miljöbalken är praxis att den som bedriver eller har bedrivit en verksamhet, eller gjort något som orsakat en förorening, ansvarar för eventuell sanering av fastigheten. Om ingen verksamhetsutövare finns eller kan ställas till svars faller ansvaret på fastighetsägaren.