Kritik mot brandskydd på gruppboenden – bättring krävs

Om det börjar brinna i gruppboendet Präntaren så att trapphuset inte kan användas, så finns det ingen trygg utrymningsväg för de boende.

Gruppboendena Präntaren och Källgatan 9 ligger i samma fastighet som Galleria Präntaren. Brandskyddet i lokalerna har inspekterats av räddningstjänsten, som är tillsynsmyndighet.

Gruppboendena Präntaren och Källgatan 9 ligger i samma fastighet som Galleria Präntaren. Brandskyddet i lokalerna har inspekterats av räddningstjänsten, som är tillsynsmyndighet.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2021-10-06 11:57

Strängnäs räddningstjänst har nyligen gjort inspektion på gruppboendet Präntaren och gruppboendet Källgatan 9, som båda finns i samma kvarter som Galleria Präntaren.

– Det är vi själva som har efterfrågat den här kontrollen för att vi upplevt att det har varit otydligt, säger Anna Franzell, enhetschef inom socialtjänsten vid Strängnäs kommun.

Enligt Boverkets byggregler bedöms personer i vårdmiljöer som gruppboenden ha begränsade, eller inga, förutsättningar att själva sätta sig i säkerhet vid brand. Det ställer särskilda krav på brandskyddet.

De två boendena omfattar sammanlagt nio lägenheter, samtliga på tredje våningen. Balkonger anses inte vara utrymningsvägar, då de inte leder ut i det fria. Att utrymma de boende genom fönster med hjälp av stegbil är inte heller ett alternativ, enligt räddningstjänsten.

undefined
De två gruppboendena måste åtgärda saker som rör brandskyddet, en del saker omgående medan annat ska fixas senast nästa år.

En annan utrymningsväg för de boende på Präntarens gruppboende måste säkerställas och det ska, enligt teknik- och fritidsnämndens föreläggande, vara åtgärdat senast den 31 maj 2022.

– Som tillsynsmyndighet presenterar vi problemet. Vi lägger inte fram någon lösning utan det behöver de ta in en oberoende sakkunnig för, säger brandinspektör Tomas Gardell.

– Det är ingen enkel fråga. På andra håll i landet har krav på alternativa utrymningsvägar ofta landat i att man skapar en trappa till, ibland utvändigt. Vi får se vad det blir för lösning i det här fallet, tillägger han.

undefined
Det är HFF som äger fastigheten. Delar av den hyrs ut till SFAB, som i sin tur hyr ut lokaler till Strängnäs kommuns socialtjänst som driver gruppboendena.

Det är Hammarstedt fastighetsförvaltning som äger fastigheten. Enligt vd Johnny Hammarstedt är det dock kommunens fastighetsbolag SFAB, som hyr den aktuella delen av fastigheten, som ansvarar för kommande åtgärder.

– Vi börjar med en dialog om hur vi tillsammans kan komma framåt i frågan. Nästa vecka ska vi ha en kontakt med fastighetsägaren, säger Tarja Berggvist, vd för SFAB, som i sin tur hyr ut lokalerna till socialtjänsten.

En annan kritikpunkt är att utrymningsvägen via den i dag befintliga trappan inte är tillräcklig för rullstolsburna personer. Detta måste åtgärdas omgående, senast den 30 november. Inköp av exempelvis en så kallad utrymningsmadrass nämns som exempel på lösning.

En låst dörr som används vid utrymning, felaktigt skyltade utrymningsvägar samt utrymningsskyltar och -vägar utan belysning är andra brister som ska åtgärdas på de två boendena, senast vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!