Kritik mot rektorns utbildning och bristande elevhälsa

Kommunens förskola och vuxenutbildning är prickfri i Skolinspektionens granskning – men grundskolan och gymnasiet måste bättra sig.

Åkerskolans rektor Anders Petersson och Tony Lööw, Strängnäs kommuns utbildningschef.

Åkerskolans rektor Anders Petersson och Tony Lööw, Strängnäs kommuns utbildningschef.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Joakim Serrander

Strängnäs2020-06-08 05:50

Åkerskolans rektor saknar "pedagogisk insikt genom utbildning i tillräcklig utsträckning". Det är en kritik som Skolinspektionen riktar mot Strängnäs kommun, efter att ha gjort regelbunden tillsyn av samtliga skolformer.

Anders Petersson har genomgått en officersutbildning och det statliga rektorsprogrammet samt läst en skolledarskapskurs, men myndighetens bedömning är att det pedagogiska innehållet i dessa utbildningar inte är allsidigt nog.

– Jag respekterar bedömningen men delar den inte, utan ställer mig frågan varför en person skulle vara bättre lämpad för att den gått en kurs i pedagogik jämfört med skolledarskapsutbildningen. Och vilken form av pedagogik är det Skolinspektionen är ute efter? Det här är principiellt viktigt och något jag kommer att diskutera med Skolinspektionen, säger Tony Lööw, Strängnäs kommuns utbildningschef.

Kravet på rektorns pedagogiska utbildning finns med i skollagen. Kommunen har fått till den 11 januari på sig att se till att samtliga rektorer för grundskola och fritidshem har eller kommer att få en pedagogisk utbildning på högskolenivå som motsvarar minst en termins heltidsstudier.

När det gäller grundskolan kritiseras också otillräckliga resurser inom elevhälsan. I hela kommunen finns en skolpsykolog som inte hinner arbeta hälsofrämjande och förebyggande, och på de olika skolenheterna saknas vissa andra elevhälsokompetenser. I många fall saknas tid för annat än åtgärdande insatser.

Bristen på elevhälsoresurser finns även inom kommunens gymnasieverksamhet, grundsärskola och gymnasiesärskola, har Skolinspektionen noterat.

– Vi har sökt en skolpsykolog i flera omgångar utan att få träff, och har därför tagit in en på konsultbasis som fått prioritera utredningar framför förebyggande arbete. Nu ska en person till vara på väg in, så att vi kommer ha utökade resurser under hösten, säger Tony Lööw.

Inom gymnasieverksamheten måste också uppföljningen av elevernas kunskapsresultat förbättras, elevernas förutsättningar och behov måste i högre grad styra hur pengar fördelas och skolan måste bli bättre på att jobba aktivt med förebyggande insatser för att motverka kränkningar.

Resursfördelningen tas upp som ett problem även i särskoleverksamheterna.

När det gäller kommunens förskoleverksamhet och vuxenutbildning har Skolinspektionen inget att anmärka på.

Tidningen har inte lyckats nå Anders Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!