November har så här långt varit en riktigt svag månad beträffande antalet gäster och intäkter för Grekisk taverna i Västerviken, men Simon Varli sitter knappast ensam i den båten.
– Vi ser ett stort bortfall dagligen, inte bara på helgerna. Aktiviteter som after work är ju inget som pågår för tillfället.
Enligt planen ska Grekisk taverna hålla stängt tre veckor kring jul och nyår.
Simon Varli skulle dock kunna tänka sig att "gå hem" tidigare än så.
– Ibland känns det inte värt att hålla öppet. Men jag förstår folk som är försiktiga, de vill bidra till att stoppa spridningen.
Hur fungerar det med avhämtning av mat?
– Ibland har vi erbjudanden, och då säljs det en del.
Vad betyder det senaste beslutet att alkohol inte får serveras efter klockan 22.00?
– Det drabbar hela branschen.
Simon Varli påpekar att krogen gjort allt för att begränsa smittspridningen med utglesade bord, avhämtningserbjudanden, handsprit och omsorgsfulla desinficeringar.
– I somras gjorde kommunen en satsning i Västerviken, och det var bra för oss restauranger, konstaterar han.
Jozefina Ivis driver Riva bara något stenkast från Grekisk taverna. Den andra coronavågen med tillhörande restriktioner har slagit hårt även mot hennes verksamhet.
– I november har vi tappat 80 procent. Jag ska träffa min revisor och överväger att stänga, i så fall från den 1 december. Sen kommer vi tillbaka när tiderna blir bättre.
Vad händer i så fall med personalen?
– Jag är osäker på om vi får permittera. Men jag hoppas att de vill arbeta här även i framtiden.
I helgen hände inte mycket inom Rivas väggar.
– Vi hade lite avhämtning, men folk är rädda för att gå ut nu, förklarar Jozefina Ivis.
Hur ser du på beslutet om att alkohol inte får beställas efter klockan 22?
– För oss innebar det att vi stängde två timmar tidigare än vanligt i helgen, så det påverkar förstås negativt. Det känns som att man sparkar på den som redan ligger. De som har gjort fel borde bestraffas men här har vi verkligen kämpat för att efterleva restriktionerna. Det blev en bökig sommar med enbart bordsservering. Jag tycker att 90 procent av gästerna skött sig också.
"Uteserveringen" har skärmats av så att Riva ska skippa onödiga kostnader för uppvärmning nu när kunderunderlaget är klent.
Avhämtad mat är en viktig pusselbit för Father steakhouse på Storgatan.
– Betydligt fler beställer mat än sitter här och äter, berättar köksmästaren Herman Kendirjian.
– Vi har satsat på något vi kallar för krispaket. Drygt en handfull rätter säljs till rabatterade priser. Det hjälper både oss och Strängnäsbor som kan ha det tufft ekonomiskt just nu, på grund av corona, fortsätter han.
Då alkohol inte får säljas efter klockan 22 har öppettiderna förkortats både fredag och lördag.
– Färre gäster och mindre försäljning innebär att personalen också får mindre att göra. Det kanske behövs en servitör i stället för två. Vi försöker att hålla balansen.
Hur illa ställt är det?
– Vi skriker inte nu, men vi behöver varenda krona.
På samma gata som Father steakhouse ligger Formosa som hade stängt i ungefär sju veckor under våren och även upphörde med sina bufféer. Nu är kinakrogen öppen, men:
– Här har vi det ganska lugnt på luncherna, så vardagarna är inte bra. Av det vi sålt på sistone är ungefär 80 procent mat för avhämtning, summerar ägaren Jessica Zheng.