Skottvång har egentligen plats för 100 kroggäster men i dessa tider är det inte tillåtet att välkomna så många.
Maria Bystedt och hennes personal har ändå stretat på under sommaren och hösten, med hjälp av stor uppfinningsrikedom.
Något julbord kan hon emellertid inte erbjuda, vilket betyder att en lång tradition bryts.
– Får vi bara ta in 50 matgäster skulle det knappast gå med vinst. Det är dessutom lika mycket jobb för oss att laga julmat åt 50 gäster som åt det dubbla antalet, fortsätter Maria Bystedt.
– Jag tycker inte att någon borde få servera julbord i år, eftersom bufféer och köer bör undvikas. Vi har till exempel tagit bort våra söndagsbufféer.
Hon är dock ändå förhoppningsfull inför julmånaden.
– Vi ska ha öppet tre dagar i veckan och servera a la carte. Menyn kommer att vara julinspirerad då, säger Maria Bystedt som under hösten kontinuerligt anordnar pubkvällar varje fredag och levande musik om lördagarna.
– Nu planerar jag för att kunna hålla öppet även i mellandagarna. Hur det blir på nyårsafton är lite oklart, vi brukar ha någon sorts baluns då.
Sen tar du väl semester under hela januari, som brukligt är?
– Det kanske jag inte kan göra av ekonomiska skäl. För oss i den här branschen gäller det att kunna fatta snabba beslut.
Tobias Andersson som driver Edsbacka bistro i Strängnäs har sedan länge insett att det inte blir några julbord i hans lokaler med plats för ett 40-tal besökare.
I stället erbjuds en sexrätters vintermeny, onsdag–lördag under perioden 27 november–19 december.
– Jag sörjer inte att vi hoppar över julbordet ett år, det är förvisso en rolig grej men samtidigt påfrestande. Det känns kul med ett nytt koncept även om innehållet tills vidare förblir en hemlighet, det är dessutom inte helt spikat, konstaterar Tobias Andersson.
På andra håll kommer emellertid traditionella julbord att erbjudas, dock med vissa revideringar.
– Vi drar igång den 27 november och serverar julbord tre gånger i veckan. Vi har börjat att emot bokningar och ser givetvis till att följa alla direktiv och rekommendationer, hälsar Lenny Söderlund på Värdshuset gripen i Stallarholmen.
– Hos oss blir det sittande bord. Gästerna serveras i sex–sju omgångar, så att vi har ett coronasäkert julbord, på så sätt tror vi även att matsvinnet kan minskas, förklarar Fredrik Åström på Gripsholms värdshus där man i fjol räknade in cirka 3 000 julbordsgäster.
– Vi har tagit emot 800 bokningar hittills, en bråkdel jämfört med tidigare år. Konceptet nu är sittande bord, endast desserten får gästerna hämta själva, berättar Christine Blomqvist Gyllby på Megs kök och trevligt i Malmby.
Hon fortsätter:
– Det går också utmärkt att beställa catering av oss.
Alexandra Wedel Hedqvist driver Elsas kantin i Gula rosornas by.
– Jag har aldrig funderat på att ställa in julbordet, däremot lär det bli mindre intäkter än andra år.
Hon satsar också på sittande bord, åtskilda sällskap och att börja någon timme tidigare än vanligt.
– Det gäller att hitta ett bra flöde, säger hon.
Taxinge slott och Slottspaviljongen i Mariefred kommer också att servera julbord, enligt sina hemsidor. Taxinge har däremot tvingats att ställa in den populära julmässan i november, ansedd som landets största med cirka 130 aktörer.